Закон і Бізнес


Романюк незадоволений результатами судової реформи

... у якій сам брав активну участь


24.05.2017 18:47
111121

«Напевно, за всі роки нашої молодої незалежної держави судова система ще ніколи не перебувала в такому важкому становищі, в якому перебуває зараз. На 40% судових посад правосуддя не здійснюється. Судова система стикнулася з новими викликами, проявами тиску, впливу на суд, які дозволяють собі як представники державної влади, так і громадянського суспільства».


Такі невтішні висновки пролунали з вуст голови Верховного Суду України Ярослава Романюка  під час першого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього».

Прикметно, що сам очільник судової системи брав активну участь у судовій реформі та підтримував її (достатньо згадати люстраційний закон та надання згоди на арешт суддів). Він почав критикувати зміни в судовій системі після того, як реформатори в авральному порядку в травні минулого року внесли до парламенту проекту закону «Про судоустрій і статус суддів» (№4734). Прикметно, що сам Я.Романюк є членом Ради з питань судової реформи, котра і розробляла відповідні зміни.

Тоді Пленум ВСУ нашвидкуруч підготував висновок до законопроекту і наголосив на тому, що нинішні судді ВСУ повинні автоматично залишатися у перетвореній установі — Верховному Суді. Адже вилучення з назви «Верховний Суд України» слова «України» не приводить до зміни конституційного статусу інституції, не є підставою для звільнення всіх суддів та ліквідації найвищого судового органу.

Тоді у ВСУ послалися на те, що «Перехідні положення» проекту змін до Конституції в частині правосуддя жодних процедурних дій стосовно ліквідації ВСУ не передбачають. Тому ВС має бути реорганізований, а не ліквідований. А судді, які нині тут працюють, не повинні брати участь у конкурсах. Попри таку думку нині Я.Романюк бере участь в конкурсі на посаду до ВС.

Крім того, у жовтні минулого року Пленум ВСУ поставив під сумнів конституційність деяких норм нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів». Звичайно, судді ВСУ більше уваги приділили проблемі руйнації своєї установи, а не вищих судів. «Те, як зараз законодавець вчиняє з ВСУ, — дуже небезпечний прецедент», — застерігав Я. Романюк. Утім, під час засідання Пленуму до словосполучення «ліквідація ВСУ» він постійно додавав «та вищих спеціалізованих судів». Раніше Голова ВСУ активно пропагував ідею припинення існування трьох «вишок». Та це було тоді, коли не йшлося про відхід від справ самого ВСУ.

Закон і Бізнес