Закон і Бізнес


Кадрове прискорення


№20 (1318) 20.05—26.05.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
8540

Рада суддів звернулася до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя з проханням розв’язати кадрову проблему в Херсонському міському суді Херсонської області. Річ у тім, що справи в установі розглядає тільки 15 осіб. У той час як штатна чисельність — 46 суддів.


Як писав «ЗіБ», 4 квітня минулого року Херсонський міськсуд розпочав роботу. Протягом 4,5 місяця він працював у складі 10 суддів. У серпні минулого року з’явилися ще 3 укази про переведення, у результаті чого ще 16 осіб прийшли на роботу до установи. Проте з часом деякі володарі мантій були відправлені у відставку.

«Станом на квітень 2017 року фактична кількість суддів становить 19, з яких тільки 15 мають право здійснювати правосуддя, отже, відсоток непрацюючих суддів становить 67%» — такі дані наводяться у зверненні зборів суддів Херсонського міськсуду до РСУ, ВККС та ВРП.

Як уважають представники установи, кадрове питання можна вирішити, перевівши до неї законників з ліквідованих трьох райсудів, замість яких і з’явився Херсонський міськсуд. Через те що деякі служителі Феміди застрягли в старих інституціях, не вдається завершити процедуру їх ліквідації. А це «повністю нівелює цілі, які було означено при прийнятті відповідного рішення» — припинення діяльності трьох судів та створення на нового.

У зверненні зборів суддів ідеться про те, що в 9 законників є рекомендації ВККС про переведення до Херсонського міськсуду. Втім, у більшості з них закінчився 5-річний строк повноважень.

У свою чергу «самоврядники» простягнули руку допомоги колегам: попросили ВККС та ВРП пришвидшити процедуру призначення володарів мантій до цього суду. Втім, напевно, розраховувати, що звернення органу суддівського самоврядування посприяє поповненню найближчим часом лав служителів Феміди в інституції, не варто.

Адже таке прохання, як уже згадувалося, ще у квітні отримали і ВККС, і ВРП. Однак до цього часу жоден із цих органів на нього не відреагував. Тож 15 служителям Феміди з південного міста не залишається нічого іншого, як розглядати справи, кількість яких розрахована на 46 осіб. А також чекати, коли про їхні проблеми згадають ті, хто вирішив провести експеримент стосовно укрупнення установ, але не подбав про те, щоб довести його до логічного завершення.