Закон і Бізнес


Курс — на єднання

Спільні стандарти діяльності та посилення професійних гарантій забезпечать захист прав і законних інтересів громадян


Володимир Сущенко, котрий був деканом факультету правничих наук Києво-Могилянської академії, засвідчив повагу своєму колишньому студентові, який незабаром очолить найбільшу громадську спільноту правників України.

№20 (1318) 20.05—26.05.2017
Валентин БОГУНОВ, юрист
6204
6204

Нове керівництво Асоціації правників України має намір згуртувати всіх представників юридичної професії, аби виробити заходи щодо захисту репутації та відновлення довіри до роботи юриста.


З конкурсом і без

АПУ переобирає очільників щодва роки. Чергова ротація відбудеться 2 червня, під час VII західноукраїнського юридичного форуму АПУ, що пройде в Буковелі. За статутом, правління асоціації складається із 17 осіб: 7 членів — від відділень, 7 — від секцій. Ще троє (президент, віце-президент і президент у відставці) стають членами правління за посадами.

Втім, цього року буде «недобір»: від двох секцій — юрисконсультів і працівників прокурорських, слідчих органів, органів МВС та СБУ — не було жодного представника. Решта висунули по одному кандидату:

• від державних службовців — заступника міністра юстиції Андрія Вишневського;

• від адвокатів і правників-практиків — партнера ЮФ «Кесарев консалтинг» Олександра Ількова;

• від суддів — Володимира Кравчука зі Львівського окружного адміністративного суду;

• від нотаріусів — президента Нотаріальної палати України Володимира Марченка;

• від науковців та освітян — доцента Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Максима Шевердіна.

Оскільки конкурсу за квотою секцій де-факто немає, очевидно, ці правники без жодних проблем увійдуть до складу правління. Така сама ситуація з президентом та його заступником — тут безальтернативними кандидатами є, відповідно, керуючий партнер АО «ЮФ «Василь Кісіль і партнери» Андрій Стельмащук та партнер ЮФ «Саєнко Харенко» Володимир Саєнко.

А от від відділень на 7 місць у складі правління балотуються 9 правників, котрі є керівниками провідних українських юридичних фірм. Тож тут на правничій асамблеї в червні доведеться обирати найкращих. Кожен із здобувачів мав можливість подати власну програму та бачення розвитку АПУ під час зустрічі з кандидатами на посади, що проходила в столиці 16 травня.

Кодекс етики для всіх правників

За 15 років свого існування АПУ стала не лише майданчиком для спілкування правників, а й помітним творцем порядку денного реформ у сфері права. Із цієї тези виходили А.Стельмащук та В.Саєнко, презентуючи спільну програму. На їхній погляд, АПУ, як лідер у формуванні професійних цінностей і стандартів роботи правника (незалежно від сфери його діяльності), має піклуватися про їх дотримання всією юридичною спільнотою.

Ідея об’єднання та встановлення спільних стандартів діяльності задля посилення професійних гарантій, а також захисту прав і законних інтересів громадян пролунала і від В.Марченка. Він звернув увагу на «перекос» діяльності асоціації в бік адвокатів і запропонував налагодити більш плідну співпрацю АПУ та НПУ, зокрема в напрямі підвищення рівня взаємоповаги, толерантності та етичної поведінки.

Разом з тим на запитання «ЗіБ» про те, чи планується долучати до роботи АПУ прокурорів і слідчих, спершу кандидати говорили, що це питання є надто складним, оскільки існує «світоглядна прірва», правоохоронці не готові до комунікації та відкритості. Втім, незабаром відповіді переросли в дискусію, зрештою питання пообіцяли включити до порядку денного наступної каденції. Тож розвивати далі АПУ планують як організацію представників чотирьох складових юридичної професії: адвокатів, суддів, прокурорів, нотаріусів. Про це заявив А.Вишневський після завершення заходу.

Конфлікт інтересів за браком часу

Ще одне запитання, яке «ЗіБ» поставив кандидатам, стосувалося можливості ефективного поєднання професійної діяльності з громадською. Остання, забираючи чимало сил і часу, не компенсує цих витрат у грошовому еквіваленті.

А.Стельмащук висловив сподівання, що поставлені цілі на посаді очільника АПУ він реалізовуватиме за активної участі в роботі всіх членів правління. Проте кандидат від відділень, керуючий партнер АО «Ей.Джі.Ей та партнери» Амінат Сулейманова, яка у 2008—2009 рр. обіймала посаду віце-президента АПУ, висловилася однозначно: громадське навантаження шкодить власному бізнесу. Свого часу, коли вона відчула певну критичну межу, вирішила повернутися до клієнтів. Але сьогодні має бажання започаткувати в рамках асоціації напрям pro bono, аби допомагати пересічним громадянам, котрі опинились у скрутній ситуації.

З тим, що громадська діяльність забирає час, погодився й А.Вишневський. Він, хоч і приєднався до АПУ лише у 2015 р., устиг започаткувати амбітний проект «Адвокат майбутнього» — програму професійного розвитку, що сьогодні реалізується для 111 захисників. Модель цього проекту заступник міністра планує втілити в новій редакції закону «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

У зв’язку із цим учасники заходу згадали про ще один небезпечний бік суміщення професійної та громадської діяльності, що полягає в потенційній загрозі спроб вирішувати через АПУ особисті чи бізнесові інтереси. На це В.Саєнко відповів, що із самого початку утворення в Асоціації діяв пріоритет суспільних інтересів.

Підбиваючи підсумки обговорення, модератор зустрічі, президент АПУ Денис Бугай з приємністю зауважив, що кандидати зосередилися на об’єднавчих процесах, підвищенні ролі професії в суспільстві, а не на збільшенні кількості конференцій та неформальних заходів, як було в минулі роки.