Закон і Бізнес


Захист адвокатської таємниці при наданні БПД потребує вдосконалення, — НААУ


19.05.2017 15:53
15028

Правила адвокатської етики в частині, яка стосується надання безоплатної правової допомоги потребують уточнення. Зокрема, зміни мають стосуватися адвокатської таємниці в роботі з центрами надання БПД та оплати таких послуг.


Такого висновки дійшли на засіданні комітету з питань безоплатної правової допомоги Національної асоціації адвокатів України, передає «Закон і Бізнес».

На думку членів комітету, зміни мають стосуватися посилення захисту конфіденційної інформації та інформації, яка становить адвокатську таємницю, в роботі з центрами надання БПД. Уточнення потребує норма про підстави надання безоплатної правової допомоги відповідно до договору та доручення центрів. Також мають бути врегульовані питання оплати та видаткових витрат на виконання доручень центрів. Окрім того, має бути уточнений порядок дій адвоката БПД у разі залучення його на окрему процесуальну дію.

«Зміни до Правил адвокатської етики в частині надання безоплатної правової допомоги мають бути спрямовані на недопущення порушень права на захист, гарантії своєчасності та повноти надання БПД», — вважає голова комітету Сергій Вилков.

Змінами до Правил адвокатської етики також має бути уточнена поведінка адвокатів БПД з адвокатами, залученими клієнтами на платній основі.

Крім того, під час засідання було вказано на необхідність зміни порядку включення адвокатів до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. Оскільки право на адвокатську діяльність підтверджується свідоцтвом і не потребує підтвердження додатковими конкурсами чи тестуваннями.

Закон і Бізнес