Закон і Бізнес


Падає, падає листя…


№20 (1318) 20.05—26.05.2017
8527

Штраф у розмірі €105 за кілька опалих листків? Таку суму вирішила стягнути міська влада Віттена (Північний Рейн-Вестфалія) з матері трьох дітей Сабріни Лабан-Ріко за те, що та прибирала листя на тротуарі перед будинком.


34-річна жінка підмітала пішохідну доріжку перед своїм будинком, розташованим на Брунебеккер-штрасе в Рюдингхаузені. Після того як все листя було зібране і викинуте в сміття, поривом вітру з газону на тротуар знову винесло кілька листків. Недовго думаючи, Сабріна змела їх назад на газон, ближче до дерева.

Через кілька секунд перед нею постала співробітниця міського управління з питань правопорядку й зажадала пред’явити документи. При цьому вона пояснила, що С.Лабан-Ріко порушила закон, оскільки змела сміття на ділянку, що належить місту, повідомляє germania.one.

Місце злочину — клаптик газону площею близько 3м2, на якому ростуть дерево, кілька кущиків трави і бур’ян. Через деякий час на ім’я порушниці прийшов рахунок на суму €35. У відповідь на запит про причину штрафу міська влада повідомила про право його оскаржити.

Незабаром у поштовій скриньці жінка виявила ще одне послання від останньої — штраф на суму €105. Річ у тому, що міське управління з питань правопорядку не знайшло підстав для задоволення протесту С.Лабан-Ріко. На думку місцевих чиновників, зауваження стосувалося не листя, яке жінка змела на газон, а листків, які нібито опинилися на дорозі й могли засмітити зливову каналізацію. А це вже суворіше покарання…