Закон і Бізнес


В АРССУ розповіли, як протидіяти судовому хуліганству


11.05.2017 17:09
7124

Відкритість процесу все частіше використовується для тиску на суддів: нахабною поведінкою спостерігачі вимагають ухвалити бажане для них рішення. У цьому випадку суддя може не розглядати справу, поки не буде забезпечено правопорядок у залі засідань.


Такою думкою з виданням «Закон і Бізнес» поділився президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Володимир Кравчук.

«Суспільна увага до резонансних справ, відкритість процесу, його висвітлення в ЗМІ є гарантією незалежності суду. Проте така увага повинна узгоджуватися з метою правосуддя — неупередженим розглядом справ. На жаль, у наших реаліях зацікавлені особи використовують технологію умовно правомірного тиску на суд. Люди, які мали б бути спостерігачами, активно втручаються в процес — криками, нахабною поведінкою, блокуванням, створенням перешкод для учасників процесу, нападами на суд, вимагаючи ухвалити бажане для них рішення. Це вже не громадські активісти, а хулігани», — зауважив В.Кравчук.

Він нагадав, що суддя має право не розглядати справи, допоки не буде забезпечено умов для незалежного та неупередженого розгляду. Адже законом передбачено, хто повинен забезпечувати правопорядок у залі судових засідань і навколо суду.

Президент АРССУ також переконаний, що суддя, який працює в умовах громадського тиску, так само залежний, як і той, на кого тисне будь-який інший фактор.

«Тиск на суд — це злочин, і за нього є покарання. Тільки покараних майже немає. На мою думку, лише послідовна й чітка позиція суддів, Вищої ради правосуддя та Ради суддів здатна змінити ставлення правоохоронних органів до судового хуліганства. Без реальної відповідальності цього явища не здолати», — підсумував В.Кравчук.

Тож, чи може вітчизняна судова система захиститися від зовнішнього втручання в її діяльність? Про це читайте у наступному випуску газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес