Закон і Бізнес


Батьків вибирають


№19 (1317) 13.05—19.05.2017
113762

Матері-одиначки зможуть самі обирати, чи зазначати в документах ім’я по батькові власної дитини. Юристи переймаються – а чи не порушить це права немовляти, які з’являються з моменту народження?


47% матерів не мають бажання вписувати в свідоцтво про народження дитини «батька-примару». Відтак, за словами заступника міністра юстиції з питань державної реєстрації Павла Мороза, пропонується ліквідувати норми законодавства, «що принижують жінок». «Ми - за право вибору!», - зазначив чиновник.

Відповідні зміни передбачені законопроектом «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та наближення до громадян адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» (№6150).

Деякі юристи зазначають, що права дитини виникають з моменту народження, в тому числі і право на зазначення імені батька в документі. Й пропонують в такому разі внести зміни до Цивільного кодексу змінивши поняття «ім’я фізичної особи» лишивши в його межах тільки прізвище та власне ім’я без «по батькові».