Закон і Бізнес


Запровадити конституційні скарги пропонують окремим законом


05.05.2017 12:14
3968

Верховна Рада не підтримала новий проект закону про КС, тому народні депутати пропонують запровадити інститут конституційної скарги в Україні окремим законом, який унормує процедуру провадження для таких скарг.


Відповідний законопроект «Про конституційне провадження» № 6427 зареєстрований у парламенті, передає «Закон і Бізнес».

Законопроектом визначені завдання та основні засади конституційного провадження, конкретизовані принципи діяльності Конституційного Суду при здійсненні конституційного провадження, передбачені частиною другою статті 147 Конституції.

Також проект Закону врегульовує юрисдикційні питання діяльності КС, підстави для визнання правових актів неконституційними та питання відводу (самовідводу) судді, визначає коло осіб, які є учасниками та залученими учасниками конституційного провадження, їх статус, права та обов’язки в конституційному провадженні, а також встановлює строки конституційного провадження, підстави їх поновлення і продовження.

Так, документ передбачає утворення Великої палати, що  діє у складі усіх суддів КС, яка вирішує питання у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями. Два сенати Суду, кожен із яких діє у складі дев’яти суддів, повинні забезпечити розгляд питань щодо відповідності Конституції законів України (їх окремих положень) за конституційною скаргою особи. Шість колегій суддів, кожна з яких діє у складі трьох суддів, утворюються для вирішення процесуальних питань.

На думку авторів проекту, така структура дасть змогу зменшити навантаження на Суд та забезпечити надходження на його розгляд обґрунтованих конституційних скарг, які відповідають критеріям прийнятності.

Запропонованим законодавчим актом вносяться зміни до чинного законодавства України, включаючи зміни до закону «Про Конституційний Суд України», з метою приведення їх у відповідність з Конституцією та  цим законом, вирішуються питання розгляду конституційних скарг, що вже надійшли до КС, а також вирішується питання закриття конституційних проваджень у справах за конституційними поданнями щодо офіційного тлумачення законів України (їх окремих положень).

Нагадаємо, 11 квітня Верховна відхилила проект нового Закону про Конституційний Суд України, який був невід'ємною частиною розпочатої судової реформи. Таким чином запровадження інституту конституційної скарги відкладається щонайменше до осені цього року. На що очікують 87 вже поданих до КС скарг.

Закон і Бізнес