Закон і Бізнес


Для колекторів пропонують ввести етичний кодекс


05.05.2017 10:54
5617

Народні депутати хочуть унормувати діяльність колекторів. Законом пропонується створити реєстр і кодекс поведінки колекторів, а також встановити рамки спілкування з боржником: заборонити дзвінки у нічний час та погрози.


Про це ідеться у проекті закону «Про особливості здійснення професійної діяльності з врегулювання простроченої заборгованості» № 6417, передає «Закон і Бізнес».

Автори документу зазначають, що наразі законодавство не містить прямих загальних норм, кваліфікуючих ознак недобросовісних дій, необхідних для повернення простроченої заборгованості. Відсутні також законодавчі механізми, спрямовані на попередження вчинення стягувачами або кредиторами дій, що порушують права боржників.

Також, не розроблений алгоритм притягнення до відповідальності осіб, які умисно розголошують персональні дані про боржників, погрожують боржнику його родичам розправою, пошкодженням чи знищенням майна. Немає можливості також і компенсувати збитки, пов'язані з настанням негативних наслідків.

В законопроекті наводиться перелік та порядок регулювання дій, що містять потенційну загрозу порушення прав боржників та встановлюються пов'язані із здійсненням таких дій заборони. Обмеження дій стосуються в основному питань особистих контактів з боржником. Законопроект регламентує порядок взаємодії з боржником, при цьому визначаються:

а) коло осіб, що мають право здійснювати спрямовану на врегулювання заборгованості взаємодію з боржником;

б) способи взаємодії з боржником - особисті зустрічі і телефонні переговори (безпосереднє контактування), текстові, голосові та інші повідомлення, що передаються по мережах електрозв'язку, в тому числі рухомого радіотелефонного зв'язку; поштові відправлення за місцем проживання або місцем перебування боржника;

в) частота здійснення кожного з видів взаємодії (в день, тиждень, місяць).

Проектом вводиться новий Єдиний державний реєстр суб'єктів врегулювання заборгованості, в якому кожен охочий може перевірити чи є у конкретного спеціаліста з повернення заборгованості право на зайняття цим видом діяльності.

Також на законодавчому рівні вводиться поняття Етичного кодексу професійної поведінки суб’єктів врегулювання заборгованості, якого повинні будуть дотримуватись всі без виключення компанії та спеціалісти при виконанні своїх обов’язків. В законопроекті визначено засади здійснення професійної діяльності врегулювання простроченої заборгованості, відповідальність суб'єктів до яких буде стосуватись дія даного закону.

Так, проектом пропонується:

1. Врегулювати питання повернення будь якої простроченої грошової заборгованості як фізичних осіб (в тому числі фізичних осіб-підприємців) так і юридичних осіб.

2. Надати дозвіл займатись такою діяльністю як юридичним особам, так і фізичним особам-підприємцям.

3. Створити реєстр компаній та фізичних осіб-підприємців, які мають право займатися діяльністю з повернення простроченої заборгованості.

4. Встановити вимоги, яким повинна відповідати юридична особа та фізична особа-підприємець, що має намір займатися таким видом діяльності (наявність професійних співробітників, договору страхування діяльності, тощо).

5. Встановити чіткі рамки етичного та професійного спілкування з боржником в процесі повернення заборгованості (заборона розголошення конфіденційної інформації третім особам, заборона дзвінків у вечірній та нічний час, заборона тиску на боржника погрозами, тощо).

6. Визначити вимоги до ділових та професійних якостей співробітників компаній які безпосередньо контактують з боржником шляхом отримання такими співробітниками відповідного кваліфікаційного свідоцтва та порядок притягнення їх до відповідальності.

7. Надати права співробітникам компанії,що отримали кваліфікаційне свідоцтво, на офіційне звернення до державних органів третіх осіб з метою отримання інформації про боржника та/або його майно. В той же час заборона розголошення третім особам інформації про боржника, отриманої в ході повернення заборгованості та визначення переліку відомостей, що не підлягають збиранню та зберіганню відносно боржника.

8. Покласти повноваження щодо контролю за діяльністю компаній, що займаються поверненням простроченої заборгованості та ведення їх реєстру на Міністерство юстиції України.

9. Створити засади саморегулювання компаній, що займаються поверненням простроченої заборгованості шляхом створення Асоціації таких компаній та врегулювання питання взаємодії з Міністерством юстиції України.

На думку ініціаторів законопроекту, його прийняття є початком цивілізованого підходу до вирішення проблем повернення заборгованості законними та лояльними методами які будуть закріплені на законодавчому рівні.

Закон і Бізнес