Закон і Бізнес


Податок на обмін валют позбавить українців від спекулянтів


26.11.2012 13:59
1470

Після введення 15% збору з продажу іноземної валюти спекулянтам буде невигідно її продавати; звичайні люди при цьому зможуть у двомісячний строк продавати куплені долари без сплати цього збору.


Про це в ефірі телеканалу ICTV заявив голова Нацбанку Сергій Арбузов.

«Продавати валюту після введення закону буде невигідно. По-перше, саме спекулянтам буде невигідно її продавати, і вони не зможуть знову грати на нервах людей», - сказав С.Арбузов.

При цьому, за його словами, якщо звичайна людина купила долари, і закон набув чинності, то вона зможе протягом двох місяців вирішити -  продавати цей долар без податку або не продавати.

Крім того, як розповів голова Нацбанку, заощадження в іноземній валюті можна покласти на депозит: в такому випадку валюта може продаватися без обмежень і без 15%-го збору.

Він нагадав, що мета законопроекту - збільшити надходження до Пенсійного фонду України, знизити доларизацію економіки і створити правові передумови для збільшення довіри населення країни до національної валюти України.

Нагадаємо, згідно із законопроектом № 11433, автором якого є голова комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник, до переліку платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування пропонується додати фізосіб, які здійснюють операції з продажу іноземної валюти за готівкову гривню. Збір буде розраховуватися за офіційним курсом гривні до іноземних валют на день здійснення операції. Ставка збору становитиме 15%.