Закон і Бізнес


У ВККС розповіли про преференції помічників суддів у відборі до місцевих судів


19.04.2017 10:17
414447

Серед помічників суддів є чимало кваліфікованих спеціалістів, до того ж їх не треба адаптувати до роботи у судовій системі, переконані у ВККС. Нестача суддів змусила їх піти на поступки і скоротити термін навчання колишніх помічників до 3 місяців.


Про це розповів член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслав Щотка під час експертного обговорення «Нові конкурси – нові виклики. Як відбиратимуть суддів у місцеві суди?», передає «Закон і Бізнес».

«Базове судочинство твориться в судах першої інстанції: судові справи мають там розпочинатися та закінчуватися, тому не варто недооцінювати місцеві суди або вважати, що це не престижна робота, адже це фактично основна ланка судової системи. А тому добір суддів до місцевих судів − пріоритетний напрям роботи Комісії. На жаль, поки іншого способу заповнити суддівські лави місцевих судів, ніж через добір, навчання, резерв, рейтинги, немає. Суддів тепер «прив’язуватимуть» до навантаження  у судах, тому 600 нових суддів на цьому етапі реформи цілком достатньо», — зазначив він.

У свою чергу член ВККС Андрій Козлов наголосив, що укомплектованість місцевих судів наразі найважливіше питання на порядку денному судової реформи.

«Через нестачу суддів конкурс до місцевих судів  надважливий, адже у місцевих судах займатися рутинною роботою нема кому. Коли розроблялося законодавство, я був проти того, щоб помічникам суддів давати якісь преференції у процесі підготовки. Однак через нестачу суддів місцевих судів цього не уникнути, тому довелося скоротити термін навчання помічників суддів, незважаючи на те, що загальностандартний термін спецпідготовки у всіх країнах −  як мінімум 12 місяців», — розповів А.Козлов.

Також на його думку, нових суддів під час навчання слід ознайомлювати з практикою Європейського суду з прав людини, яка набагато ширша та більш всеохоплююча. Оскільки такий досвід буде корисним і допоможе суддям приймати правильні рішення.

Нагадаємо, за два тижні після оголошення конкурсу на 600 посад суддів місцевих судів Вищу кваліфікаційну комісію суддів про намір взяти участь у конкурсі повідомили 8970 осіб.

Закон і Бізнес