Закон і Бізнес


Шерлок в законі


№16 (1314) 22.04—30.04.2017
10041

Верховна Рада підтримала новації, які дозволять приватним детективам почати офіційну діяльність. Хоча нелегально вони вже працюють.


Зміни передбачено законом «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» № 3726, який був прийнятий у парламенті.

Як зазначають ініціатори новацій, досвід країн, у яких така приватна діяльність законодавчо врегульована, показує, що функціонування приватних детективів підвищує відповідальність державної правоохоронної системи. Крім цього, детективи проводять роботу з пошуку зниклих осіб та майна, виявляють факти порушень прав інтелектуальної власності тощо.

Закон визначає, правила за якими оформлюватимуться свідоцтва, як діятимуть детективи та їхні об’єднання, яким чином вестиметься реєстр приватних детективів.

Закон передбачає, що приватні детективи матимуть право збирати відомості, необхідні для розгляду справ у цивільному, господарському, адміністративному та кримінальному судочинстві. Крім цього на замовлення клієнта вони зможуть вивчати ринок певних товарів та послуг, шукати зниклих осіб, майно та інформацію, шукати боржників тощо.

Одним з основних аргументів для ухвалення закону було те, що послуги з детективної діяльності в Україні фактично вже надаються, а тому зміни мають вивести їх з тіні.