Закон і Бізнес


Все давно придумано до нас!

Арбітраж GAFTA як інструмент вирішення спорів про постачання й перевезення: склад, процедура, витрати


Офіс GAFTA у Лондоні настільки непримітний, що одразу й не здогадаєшся, які багатомільйонні справи обертаються за цим фасадом.

№15 (1313) 15.04—21.04.2017
Юлія КУРИЛО, адвокат, партнер АО «СК ГРУП»
9419
9419

Українські зернотрейдери вже давно є активними членами GAFTA — The Grain and Feed Trade Association. При цій міжнародній асоціації діє і спеціальний арбітраж для вирішення спорів. Розглянемо, як він працює та на які процедурні особливості потрібно звернути увагу українським компаніям, що працюють на цьому ринку.


Адвокатів тут не чекають

Типовий договір постачання й перевезення, укладений у рамках GAFTA, передбачає, що спори, які виникають із цих контрактів, підсудні спеціальному арбітражу при вказаній організації. Сторони можуть скористатися також процедурою медіації.

GAFTA-контракти врегульовані англійським правом і передбачають, що місцем проведення арбітражу, як правило, є Велика Британія. Точніше, розгляд проводиться в зареєстрованих офісах штаб-квартири GAFTA в Лондоні. Проте письмовою угодою сторони мають право змінити місце розгляду спору.

За регламентом арбітражу GAFTA, участь юристів, котрі представляють інтереси учасників спору в процесі його розгляду, вельми обмежена. Сторони можуть залучити правників для складання, наприклад, документів: вимоги (claim), письмових пояснень (written submissions), які надаються панелі арбітрів. Представництво адвоката в ході усних слухань допускається тільки в разі, коли обидві сторони досягли письмової угоди про це (п.16 регламенту). Водночас сторони мають право залучати торгових представників для участі в слуханнях.

Згідно з регламентом GAFTA сторона, котра програла, компенсує переможцю витрати, пов’язані з ведення справи. Причому компенсація арбітражних витрат присуджується, виходячи з принципу розумності, а витрати на оплату послуг адвокатів — тільки в разі наявності письмової угоди між учасниками розгляду про залучення таких для представництва в ході розгляду спору. Як правило, сторони залучають адвокатів для всебічного захисту своїх прав і законних інтересів.

Одноособово чи колегіально?

Спочатку позивач письмово повідомляє відповідача про свій намір почати арбітраж. За умовчанням, спір слухається панеллю арбітрів, що складається з 3 чоловік (п.3:2 регламенту).

Відповідно до п.3:1 регламенту сторони мають право письмово домовитися про те, що спір буде розглянуто арбітром одноособово. У цьому разі арбітра призначає GAFTA. Переваги розгляду спору одноособово очевидні. По-перше, це зменшує розмір витрат, по-друге, істотно скорочує строки розгляду справи.

Якщо ж сторони не домовляться про одноособовий розгляд спору, кожна зі сторін обирає «свого» арбітра зі списку кваліфікованих GAFTA. Голова колегії призначається вже самою GAFTA. Регламент припускає також, що в разі ухилення відповідача від призначення арбітра, GAFTA призначить такого і від його імені.

Без процесуальних зловживань

У спорів, що випливають із GAFTA-контрактів, вельми скорочені строки пред’явлення вимог. Найбільш поширений період, протягом якого зацікавлена сторона має право ініціювати арбітраж, зокрема за спорами, що випливають із договорів з базовими умовами постачання CIF, CIFFO, C&F and FOB, становить один рік із моменту визначеної в договорі дати постачання товару. У межах зазначеного строку позивач зобов’язаний не тільки ініціювати процедуру, а й здійснити вибір арбітра (коли справа слухається колегіально).

Насамперед після процедури ініціації арбітражу та призначення арбітрів/арбітра позивач направляє трибуналу й відповідачеві свої вимоги, а також документи, які їх підтверджують. Після цього колегія арбітрів ухвалює рішення про процедурні питання, зокрема, відповідачеві надається строк для підготовки письмових заперечень на вимоги позивача, а також для надання доказів на підтримку своєї позиції. Трибунал, крім того, встановлює строк, упродовж якого позивачеві надається право подати додаткові письмові пояснення, документи, а також підготувати відгук на позицію відповідача.

Перевагою арбітражу GAFTA є те, що арбітри (залежно від обставин справи) мають право встановити будь-яку процедуру, яка буде найбільш ефективною в ситуації, що склалася. При цьому арбітри діятимуть в інтересах сторін — дбатимуть про скорочення строку розгляду, витрат тощо.

Регламент унеможливлює процесуальні зловживання. Так, якщо позивач не надасть письмових вимог і доказів, що їх підтверджують, протягом одного року з моменту заяви про ініціацію арбітражу, справа припиняється провадженням. За заявою позивача цей строк може бути відновлений, але не пізніше, ніж після закінчення 6 років з моменту повідомлення про арбітраж.

Трибуналу надано право вирішувати питання про власну юрисдикцію стосовно спору, що перебуває в нього на розгляді, про дотримання процедури при формуванні панелі арбітрів, а також установлювати, які саме спори віднесено до його компетенції згідно з арбітражною угодою. Якщо колегія встановить, що арбітраж GAFTA не компетентний розглядати спір, наприклад через недійсність арбітражної угоди, GAFTA повідомить сторони про це. Таке рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку, the board of appeal (апеляційна палата) вправі погодитися з таким рішенням, але також уповноважена скасувати його, передавши справу на розгляд новому складу арбітрів.

Строки, надані сторонам для вибору та призначення арбітрів, відраховуватимуться з дати постановлення апеляційною палатою відповідного вердикту. Причому рішення про наявність в арбітражу юрисдикції стосовно спору не може бути оскаржене в апеляційному порядку окремо від рішення по суті.

Сплатив — отримай рішення

Як правило, трибунал ухвалює рішення відразу після одержання й вивчення всіх письмових позицій сторін, підтверджених відповідними доказами. Якщо сторона виявить бажання провести усне слухання, трибунал, установивши, що це необхідно в цій справі, вживе заходів для узгодження дати такого засідання.

Після усного слухання арбітри приймають рішення й направляють його в GAFTA. Після оплати сторонами арбітражних витрат, GAFTA проставляє дату рішення та направляє його текст сторонам.

Рішення трибуналу є остаточним, у той же час його можна оскаржити до апеляційної палати.

У разі невиконання рішення арбітражу в добровільному порядку GAFTA розмістить інформацію про це, зробивши її надбанням усіх своїх членів. Таким чином, інші учасники GAFTA інформуються про істотні ризики при операціях із таким недобросовісним контрагентом, створюючи природний бар’єр для доступу на ринок, а також мотивуючи до добросовісної поведінки.

Право на апеляцію

Апеляційна палата GAFTA не зв’язана доводами й доказами сторін, наданими сторонами при розгляді справи колегією арбітрів. Ця особливість зумовлена тим, що сторони спору не завжди добре знають англійське право й не повною мірою можуть розуміти вимоги регламенту в частині аргументації вимоги, а також позбавлені можливості отримати кваліфіковану юридичну допомогу.

Суди Туманного Альбіону (через застосування до правовідносин англійського права) мають право переглядати вердикти арбітражу GAFTA. Проте такі звернення надзвичайно рідкісні, оскільки оскаржити згадані рішення можна з дуже обмеженого кола підстав і виключно через неправильне застосування норм права. Англійський суд може також скасувати вердикт арбітражу GAFTA, якщо буде встановлено, що останній діяв упереджено. За наслідками оскарження суди мають право залишити рішення арбітражу без змін, скасувати, змінити його, а також відправити справу на новий розгляд.

Арбітри GAFTA визнаються в усьому світі експертами в галузі технічних питань щодо постачання цього специфічного виду товарів. Саме із цим пов’язана та обставина, що рішення арбітражу GAFTA суди переглядають тільки з мотивів неправильного застосування норм права. Встановлення ж фактів у справі є виключною компетенцією арбітражу.