Закон і Бізнес


Кримінальна неспішність


№15 (1313) 15.04—21.04.2017
11201

Чиновників, які надто довго готують документи дозвільного характеру пропонують притягувати до кримінальної відповідальності. При цьому не обов'язково, щоб це сталося з їхньої вини.


Відповідні пропозиції містяться у законопроекті «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінальної відповідальності за порушення строків надання адміністративних послуг, видачі документів дозвільного характеру)» (№6290).

Проектом передбачає доповнення КК новою статтею 365-4, яка передбачатиме відповідальність за порушення граничних строків надання адміністративних послуг, документів дозвільного характеру, строків прийняття рішення про видачу ліцензії та її анулювання. Санкції застосовуватимуться до службових осіб органів виконавчої влади, влади АР Крим, місцевого самоврядування та деяких інших категорій чиновників.

Такі дії передбачатимуть накладення штрафу від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-17000 грн.) Також можливе застосування виправних робіт або навіть обмеження волі до 3 років. Ще суворіші санкції застосовуватимуться, якщо такі дії спричинять істотну шкоду.

Разом з тим у проекті не йдеться про умисність невиконання чиновниками своїх функцій. Таким чином, не виключено, що кримінальна відповідальність застосовуватиметься навіть у тих випадках, коли відбувся комп’ютерний збій або документ не було видано через якісь інші незалежні від службовця причини.