Закон і Бізнес


Не підривайте довіри до Феміди!


№14 (1312) 08.04—14.04.2017
6395

Політиків і чиновників закликали утримуватися від безпідставних публічних звинувачень, а правоохоронців — від незаконних дисциплінарних і кримінальних переслідувань суддів. Такий висновок зробив Позачерговий ХІV з’їзд суддів України в рішенні, текст якого друкує «Закон і Бізнес».


Позачерговий ХІV з’їзд суддів України

Рішення

15 березня 2017 року                       м.Київ

Про стан здійснення правосуддя та незалежності суддів у 2016 році

 

Заслухавши інформацію Голови Верховного Суду України Я.Романюка щодо стану здійснення судочинства в Україні у 2016 році, інформацію голови Ради суддів В.Сімоненко про стан здійснення правосуддя та незалежності суддів у 2016 році, інформацію голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів С.Козьякова про діяльність ВККС, інформацію голови Державної судової адміністрації З.Холоднюка про діяльність ДСАУ, виступи делегатів та запрошених осіб, відповідно до стст.129, 132 закону «Про судоустрій і статус суддів» позачерговий XІV з’їзд суддів

Вирішив:

1. Інформацію Голови ВСУ Я.Романюка, інформацію голови РСУ В.Сімоненко, інформацію голови ВККС С.Козьякова, інформацію голови ДСАУ З.Холоднюка узяти до відома.

2. Визнати такими, що призводять до порушення гарантій незалежності судової влади, ставлять під сумнів утвердження принципу верховенства права в Україні та підривають основи правопорядку в державі, випадки впливу, тиску, втручання будь-кого у будь-якій формі у здійснення правосуддя судами та суддями, зокрема вплив на суддів з боку правоохоронних органів шляхом реєстрації кримінальних проваджень і подальшого тривалого нездійснення щодо них досудового розслідування, у тому числі незаконні дисциплінарні та кримінальні переслідування, зокрема за завідомо неправосудні рішення.

3. Вважати неприпустимими та такими, що порушують Конституцію, підривають довіру до судової влади і державної влади загалом, випадки приниження авторитету судової влади та дискредитації суддів народними депутатами, посадовими особами органів державної влади, безпідставні публічні звинувачення судів та суддів у протиправній діяльності без наведення конкретних фактів та імен.

4. Закликати суддів бути гідними високого звання судді.

Вважати неприпустимими прояви корупції, інші випадки неправомірної поведінки суддів, зокрема порушення Кодексу суддівської етики.

Суддям вживати дієвих заходів для забезпечення єдності судової практики та підвищення ефективності правосуддя.

5. Звернутися до Президента як гаранта Конституції щодо забезпечення дотримання органами державної влади конституційних гарантій незалежності суддів.

6. Звернутися до Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра щодо дотримання конституційних гарантій незалежності суддів органами та посадовими особами законодавчої та виконавчої влади.

7. Затвердити проект звернення до Консультативної ради європейських суддів про надання публічного висновку щодо дотримання органами державної влади та членами громадянського суспільства міжнародних стандартів у сфері судочинства.

8. Запропонувати ВРП звернутися до Європейської мережі рад юстиції та інших міжнародних організацій, громадських організацій із проханням надання цільової експертної підтримки, здійснення постійного моніторингу дотримання в Україні конституційних гарантій незалежності суддів.

9. Звернутися до Кабінету Міністрів, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції з вимогою терміново затвердити перелік судів, органів та установ системи правосуддя, підтримання громадського порядку та охорона приміщень яких на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Службою судової охорони, здійснюються підрозділами Національної поліції та Національної гвардії.

Звернутися до ДСАУ щодо якнайшвидшого розгляду питання про створення Служби судової охорони задля забезпечення належного правопорядку та безпеки в органах та установах системи правосуддя.

10. Звернутись до ВККС та ВРП з вимогою в межах наданих їм повноважень якнайшвидше вирішити питання щодо переведення, тимчасового відрядження або призначення на посади безстроково суддів місцевих загальних судів Донецької області, місцевих загальних судів Луганської області, суддів судів Автономної Республіки Крим та м.Севастополя або ж вирішити питання стосовно звільнення з посади в порядку, передбаченому законом «Про судоустрій і статус суддів».

11. Звернутися до ВРП щодо розгляду питання забезпечення житлом суддів судів, зокрема суддів судів Донецької, Луганської областей, Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, які у зв’язку з окупацією та проведенням антитерористичної операції були переведені до інших судів або переведені разом із судами до іншої місцевості; щодо порушення перед суб’єктами законодавчої ініціативи питання про внесення змін до стст.138, 152 закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо забезпечення суддів житлом;

Звернутися до Прем’єр-міністра з пропозицією щодо прискорення визначення Порядку забезпечення службовим житлом суддів, які потребують поліпшення житлових умов за місцезнаходженням суду, в якому окремо визначити порядок забезпечення житлом суддів, які є внутрішньо переміщеними особами.

12. Звернутись до громадянського суспільства, органів законодавчої та виконавчої влади із закликом щодо партнерства у побудові авторитетної, ефективної судової влади на основі Конституції, взаємоповаги і довіри (конституційне партнерство) та у відповідності до міжнародних стандартів, щодо неприпустимості неправомірного тиску, впливу та втручання у здійснення правосуддя.

13. Звернутися до журналістів щодо необхідності об’єктивного висвітлення діяльності судової влади, зокрема при розгляді судових справ у судах, закликавши їх до професійних та етичних підходів у висвітленні з дотриманням права на відповідь, з урахуванням інтересів здійснення правосуддя та права громадян на інформацію.

14. Прийняти до уваги звернення голови Національної асоціації адвокатів та Ради адвокатів та закликати суддів бути свідомими своєї ролі у забезпеченні ефективності правосуддя в Україні шляхом дотримання гарантій адвокатської діяльності.

Звернутись до прокурорів, працівників органів досудового розслідування, виконання судових рішень, адвокатів щодо необхідності усвідомлення ними своєї відповідальності за стан здійснення правосуддя в Україні та забезпечення верховенства права.

15. З метою дотримання принципу рівності суддів звернутись до ВККС щодо необхідності пришвидшення проведення кваліфікаційного оцінювання суддів та проведення його протягом 2017 року.

Звернутися до ВРП, ВККС щодо якнайшвидшого завершення процедур призначення суддів за переданими матеріалами та рекомендаціями про обрання суддів безстроково відповідно до абз.5 п.13 розд.ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про Вищу раду правосуддя».

Звернутися до ВККС щодо забезпечення проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, призначених вперше до 30 вересня 2016 року, відповідно до абз.6 п.13 розд.ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про Вищу раду правосуддя».

16. Погодитися з позицією РСУ щодо помічників суддів, закріпленою в рішенні від 15.09.2016 №56.

17. Довести позицію позачергового XІV з’їзду суддів до ДСАУ, головних розпорядників коштів державного бюджету щодо фінансового забезпечення діяльності судів стосовно застосування при визначенні розміру посадового окладу суддів до проходження ними кваліфікаційного оцінювання, починаючи із січня 2017 року, положень ст.133 закону «Про судоустрій і статус суддів» від 7.07.2010 №2453-VI, ст.40 Бюджетного кодексу, якими, зокрема, передбачено застосування як розрахункової величини для визначення розміру суддівської винагороди мінімальної заробітної плати в розмірі, встановленому законом про державний бюджет на відповідний рік.

18. Звернутися до ВРП, ВККС, РСУ, ДСАУ, Національної школи суддів, органів суддівського самоврядування, громадських об’єднань суддів щодо забезпечення єдиної інформаційної політики судової влади.

З метою підвищення рівня довіри громадян до правосуддя, зміцнення авторитету судової влади, правової просвіти, виховання правової культури органам та установам судової влади продовжувати забезпечувати інформаційну відкритість діяльності судів (висвітлення діяльності судів на веб-порталі «Судова влада України», в інтернет- та друкованих засобах масової інформації, на телебаченні, радіо тощо) та ефективну комунікацію, зокрема за допомогою програм охоплення.

З метою встановлення прямих зв’язків судів із суспільством розробити методику проведення зустрічей, ознайомчих візитів тощо для учнів, студентів, професійної спільноти, широких верств населення, громадських організацій, політиків («програми охоплення»), спрямованих на формування правильного сприйняття ролі судді в суспільстві, покращення розуміння та довіри суспільства до системи правосуддя та посилення незалежності судової влади.

19. Організувати підготовку суддів та працівників апарату, задіяних у «програмах охоплення», визначити працівників ДСАУ, відповідальних за координацію цієї роботи на місцях.

Координацію розробки та виконання «програм охоплення», підготовку осіб, задіяних у «програмах охоплення», покласти на РСУ.

Головуюча                         В.СІМОНЕНКО
Секретар                            О.МАРЧЕНКО