Закон і Бізнес


Відхреститися від ЄС


№14 (1312) 08.04—14.04.2017
4494

Після виходу з Європейського Союзу тисячі законів і норм, що ухвалені в Брюсселі та діють до тепер, повинні бути трансформовані в британські акти. Для цього готується «великий закон про скасування».


Нині на Туманному Альбіоні діє понад 12000 загальноєвропейських законів і положень. За словами міністра з питань переговорів про вихід Великої Британії з ЄС Девіда Девіса, розроблюваний законопроект дозволить державним інститутам і приватним компаніям продовжувати звичну для них діяльність відразу після офіційного припинення членства в Союзі в березні 2019 року.

Заходи стосовно захисту навколишнього середовища, прав працівників і споживачів, які поки що діють як європейські закони, продовжать свою чинність, але вже як британські акти, хоча парламент матиме право переглядати їх у подальшому.

Цей закон також покладе край юрисдикції Європейського суду справедливості на території країни. Британська феміда не буде зобов’язана розглядати справи, рішення в яких ухвалені в Люксембурзі.

За оцінкою міністра, близько 1000 положень повинні бути переглянуті: уряд пропонує використовувати для цього спрощену процедуру, яка не передбачає попередніх дебатів або аналізу.

Наразі законопроект існує під назвою «великий закон про скасування». Проте в парламенті він отримає менш драматичне найменування. Тому що британські закони повинні мати прості описові назви, які не містять політичної підоснови.