Закон і Бізнес


Батьківська наука


№14 (1312) 08.04—14.04.2017
6974

У непростих стосунках батьків і дітей довелося розбиратися судді Луїсу-Мігелю Колумна з м.Ехідо в Альмерії. Він розглядав спір 15-річного школяра з матір’ю, яка відібрала в нього смартфон, щоб він зробив уроки.


Так, Марія Ангустіас забрала ґаджет у сина, щоб він перестав грати в ігри й почав займатися. Хлопець став опиратися й після невеликої бійки мати силою забрала телефон.

Підліток сприйняв ці дії як образу й попрямував у найближче відділення поліції, щоб написати заяву про погане поводження. Справі дали хід на підставі начебто побутових зловживань щодо неповнолітнього. Причому обвинувач вимагав як міру покарання 9 місяців ув’язнення й компенсацію шкоди.

Слухання викликало інтерес не тільки в Іспанії, а й по всьому світу. Втім, іспанський суддя без коливань виніс вердикт: «Мати діяла в повній відповідності з правами та обов’язками батьків».

Більше того, служитель Феміди запропонував подивитися на ситуацію з іншого боку. «Якби мати залишила все, як було, й дозволила дитині продовжити грати замість того, щоб учитися, то понесла б за це відповідальність», — заявив Л.-М.Колумна, нагадавши про положення цивільного кодексу, які зобов’язують батьків забезпечувати освіту дітей.