Закон і Бізнес


Бабусина турбота


№14 (1312) 08.04—14.04.2017
4888

Догляд за дитиною є найбільшою проблемою для працюючих жінок у Туреччині, проте уряд країни знайшов просте рішення: платити бабусям, щоб ті няньчили онуків.


У лютому 2017 року Туреччина запустила пілотну програму, яка повинна забезпечувати бабусь державною зарплатою за піклування про своїх онуків у робочі дні.

Тим, хто має пенсії в розмірі від 1 тис. до 1,8 тис. турецьких лір (близько 6,5 тис. — 11,7 тис. грн.), проект дає можливість отримати додатковий дохід, наглядаючи за чадами у себе вдома. Мета програми — підвищення трудової зайнятості жінок.

Проект стартував у двох провінціях — Бурса та Ізмір. На початковому етапі буде охоплено близько тисячі сімей. Через 6 місяців реалізації цієї програми й за результатами аналізу вона зачепить й інші провінції Туреччини.

Програма дасть жінкам можливість перейти на повний робочий день і заробляти більше. В інтерв’ю CNN Turk міністр праці та соціального забезпечення Туреччини сказав, що за турботу про онуків бабусі отримуватимуть близько 400 турецьких лір (майже 2,8 тис. грн.) на місяць.