Закон і Бізнес


МВФ та Україна узгодили, кому підпорядкувати фінансову поліцію


05.04.2017 14:26
29641

Нова служба відповідальна за розслідування фінансових злочинів проти держави підпорядковуватиметься Міністерству фінансів, а її завдання будуть чітко розмежовані з ДФС. Прийняття відповідного закону очікують вже у квітні.


Про це ідеться у Меморандумі про економічну і фінансову політику, підписаному між Україною та Міжнародним валютним фондом, текст якого оприлюднив Мінфін, передає «Закон і Бізнес».

4 квітня Європейський Союз перерахував Україні другий транш у сумі 600 млн євро в рамках третьої програми макрофінансової допомоги ЄС. Використання цих коштів має здійснюватися згідно досягнутих домовленостей щодо впровадження реформ.

Так, у розділі Меморандуму щодо фіскальної політики визначено, що Верховна Рада прийме закон про створення до кінця квітня 2017 р. (новий структурний маяк) нової цивільної служби, відповідальної за розслідування фінансових злочинів проти держави під управлінням Мінфіну для заміни нинішньої податкової міліції та консолідації всіх повноважень із боротьби з фінансовими злочинами проти Держави в одному агентстві, уникаючи при цьому дублювання функцій.

«У складі нової фінансової поліції працюватиме менша кількість співробітників, а більшість із них буде набрана поза межами чинної системи правоохоронних органів. Зарплати в нової фінансової поліції будуть більш гідними, а обладнання – кращим. Сфери відповідальності нової фінансової поліції і ДФС будуть чітко розмежовані, і ми забезпечимо потужній рівень співпраці між двома агентствами. Водночас із цим, ми утримуємо достатній потенціал в ДФС, аби долати будь-які прояви податкового шахрайства», — зобов'язується у документі Україна.

Нагадаємо, законопроект «Про фінансову поліцію» №4228 досі не оприлюднений. Хоч документ  і є доопрацьованою версією проекту групи народних депутатів, зареєстрованого в парламенті рік тому. Але і за цей час не досягнуто згоди щодо того, хто контролюватиме новостворений орган.

Під час п’ятого засідання Ради регіонального розвитку Президент Петро Порошенко заявив, що робота над відповідним законопроектом «зайшла в глухий кут».

Закон і Бізнес