Закон і Бізнес


Контролери не на часі


№14 (1312) 08.04—14.04.2017
7319

Запропоновано продовжити мораторій на перевірки до кінця 2020 року. Бо періоду до кінця поточного недостатньо аби вивести підприємство із кризи в умовах зруйнованої економіки.


Проектом закону «Про внесення змін до Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (щодо подовження терміну дії мораторію)» (№4268) пропонується продовжити до 31 грудня 2020 року термін дії мораторію на проведення заходів  державного  нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності,.

Відповідно до цього часу позапланові заходи можуть проводитись виключно  за погодженням Державної регуляторної служби, за заявою суб’єкта господарювання, за рішенням суду, в разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання.

Нагадаємо, прийнятим законом  «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»  від 3.11.2016 №1728-VIII такий мораторій діятиме до кінця 2017 року. Однак автор проекту вважає, що цього недостатньо, аби вивести підприємництво з кризи, особливо «в умовах, коли національна економіка  знаходиться у стані руйнації».

Водночас, в пояснювальній записці не наводяться розрахунки, чому мораторій подовжується саме на такий час. Зрештою, можна було б запропонувати взагалі ліквідувати позапланові перевірки як явище.