Закон і Бізнес


У ВР запропонували нову підставу для звільнення членів НАЗК


04.04.2017 17:05
3641

Підставою для звільнення голови або членів НАЗК є наявність висновку комісії з проведення незалежної оцінки (аудиту) діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції.


Такі зміни пропонується внести законопроектом «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо підстав дострокового припинення повноважень члена Національного агентства з питань запобігання корупції» від 03.04.2017 №6278, передає «Закон і Бізнес».

Проектом пропонується, доповнити пункт 10 статті 5 закону «Про запобігання корпції», що підставою для звільнення голови або членів НАЗК є наявність висновку комісії з проведення незалежної оцінки (аудиту) діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції, передбаченої статтею 14 цього закону, про неефективність діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції та неналежне виконання обов’язків його членів чи Голови.

Для цього, пропонується створити комісію з зовнішнього контролю у складі п'ятьох членів, від Президента, Кабміну та Верховної Ради обрати до цієї комісії по одному члену, від Громадської ради при НАЗК – двох членів.

Висновок такої комісії оприлюднюється щорічно до 1 червня за попередній календарний рік, включається як додаток до письмового звіту Національного агентства з питань запобігання корупції та заслуховується Верховною Радою.

На сьогоднішній день, голову та членів НАЗК можливо звільнити тільки з наступних причин:

1) призначення чи обрання на іншу посаду за його згодою;

2) досягнення шістдесяти п’яти років;

3) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я відповідно до висновку медичної комісії, що створюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я;

4) набрання законної сили рішенням суду про визнання його недієздатним або обмеження його цивільної дієздатності, визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим;

5) набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього;

6) припинення ним громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України;

7) подання заяви про звільнення з посади за власним бажанням, відставки;

8) відмови від прийняття присяги державного службовця;

9) смерті;

10) набрання законної сили рішенням суду, яким встановлено систематичне порушення вимог цього Закону, якщо відповідні порушення не містять ознак злочину.

Як пояснюють автори документу, нагальна необхідність незалежної перевірки діяльності та ефективності Національного агентства з питань запобігання корупції, в тому числі доскональної перевірки його голови та всіх членів, виникли через проблеми під час першої та другої хвилі електронного декларування.

Закон і Бізнес