Закон і Бізнес


Дісталися ТОВок

До переліку об'єктів боржника, на які можна звернути стягнення у виконавчому провадженні, може додатися частка у ТОВ


№14 (1312) 08.04—14.04.2017
Олексій Соломко, радник АО Spenser & Kauffmann
13311
13311

З прийняттям проекту Закону №4666 про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю лазівку уникнення стягнення, коли можна перевести всі свої активи в частку торвариства і не переживати за їх долю, прикриють.


Коли в товаришах немає згоди

Чинне законодавство не забороняє виконавцю звертати стягнення на частку учасника у товаристві, якщо цей учасник виявився боржником. Зробити це дозволяє навіть існуючий механізм стягнення, передбачений Законом України «Про виконавче провадження».

Однак складність полягає в можливості здійснення державної реєстрації зміни складу учасників товариства. Адже звернення стягнення на частку учасника у товаристві, по суті, передбачає купівлю права участі в товаристві новою особою. А державна реєстрація заміни одного учасника товариства на іншого може здійснюватися тільки за згодою інших учасників.

У тих рідкісних випадках, коли виконавці звертають стягнення на частку учасника у товаристві, ще рідше можна зустріти згоду інших учасників на заміну в своєму складі компаньйонів.

Спроби врегулювати дану законодавчу прогалину окремими рішеннями судів закінчуються ігноруванням їх виконання на підставі банального звинувачення в спробі незаконного рейдерського захоплення товариства.

Більше не сховаєш

Дані колізії намагається вирішити новий законопроект. Зокрема, підставою для державної реєстрації зміни складу учасників товариства буде рішення суду про стягнення з відповідача його частки в статутному фонді товариства.

І хоча документ містить багато інших неузгодженостей щодо самого механізму стягнення частки, його прийняття стане несподіваним сюрпризом для багатьох боржників, яким вже встигла полюбитися законодавча лазівка ​​уникнення стягнення, коли можна перевести всі свої активи в частку товариства і не переживати за їх долю.

Однак бажаючі купити частку в товаристві мають пам'ятати, що метою товариства є спільна діяльність його учасників. Тому, якщо такий покупець не зможе порозумітися зі своїми новими компаньйонами (іншими учасниками), вони можуть його виключити з числа учасників як такого, що перешкоджає діяльності товариства.

Закон і Бізнес