Закон і Бізнес


Суддівська меншість


№14 (1312) 08.04—14.04.2017
16989

Незадовго після з’їзду суддів, на якому було обрано 4 нових членів Вищої ради правосуддя, у парламенті запропонували змінити правила добору, обмеживши кількість суддів у складі Ради.


До Верховної Ради поданий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення процедури формування та організації діяльності Вищої ради правосуддя)» (№6254).

Ініціатива передбачає, що з’їзд суддів шляхом таємного голосування обирає так само як і зараз 10 членів ВРП, але з яких — 5 діючі судді та 5 — судді у відставці. За чинними ж правилами таких обмежень перед з’їздом не встановлюється. Як пояснює автор, такі зміни потрібні аби не допустити корпоративності законників у Раді.

З цією ж метою народний обранець пропонує заборонити Президенту, Верховній Раді, з’їздам адвокатів та науковців, конференції працівників прокуратури обирати діючих суддів до ВРП. Таким чином у разі ухвалення змін до складу Ради входитиме лише 5 суддів: 5 обраних з’їздом та голова Верховного Суду.

Водночас, на переконання деяких громадських активістів, поява в цьому органі суддів у відставці може мати негативні наслідки. Мовляв, вони більше не несуть відповідальність перед суддівським корпусом і можуть не хвилюватись через те, що їм доведеться повертатись «в професію».

Закон і Бізнес