Закон і Бізнес


Корупція не спить


№14 (1312) 08.04—14.04.2017
17038

Передбачити можливість обирати запобіжні заходи в неробочий час для осіб, які підозрюються у корупційних злочинах пропонують у парламенті. Для інших категорій підозрюваних виключення не передбачено.


Такі пропозиції містяться у законопроекті «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, щодо термінів обрання запобіжного заходу по категоріям справ віднесеним до підслідності Національного антикорупційного бюро України» (№6257).

Чинна редакція ст.186 Кримінального процесуального кодексу передбачає, що клопотання про застосування або зміну запобіжного заходу розглядається слідчим суддею, судом невідкладно, але не пізніше 72 годин з моменту фактичного затримання підозрюваного. Ініціативою ж пропонується додати, що розгляд такого клопотання «щодо затриманої особи, підозрюваної, обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, здійснюється у робочий та неробочий час, включаючи вихідні та святкові дні».

Таким чином, з логіки проекту випливає, що коли суд розглядає складне подання про обрання запобіжного заходу, то він має продовжувати роботу і вночі. А перерва для сну у цьому випадку не потрібна.

Закон і Бізнес