Закон і Бізнес


Автобани оптом


№13 (1311) 01.04—07.04.2017
МАРИНА БАРАНІВСЬКА, DW
4714

Бундестаг ФРН ухвалив у другому читанні законопроект про введення дорожнього збору для легкових автомобілів. Він зобов'язує власників транспортних засобів купувати наклейку на скло, що дозволяє користування німецькими швидкісними трасами і шосейними дорогами.


Ціна такої наклейки, дія якої обмежать по часу, буде залежати від тривалості її дії, об'єму двигуна та екологічних характеристик автомобіля.

Витрати німецьким автомобілістам держава компенсує шляхом зниження щорічного автомобільного податку на відповідну вартість щорічної наклейки.

У той же час, Європейська комісія планує ввести дорожні збори на всіх дорогах в країнах Євросоюзу. Як заявила єврокомісар з транспорту Віолета Булк, відповідний законопроект буде представлений в травні 2017 року.

Головна мета ініціативи Єврокомісії — спростити переміщення по європейських дорогах і позбавити водіїв від необхідності зупинятися для оплати різних мита на різних ділянках трас в країнах ЄС. Замість цього на території Євросоюзу буде централізовано стягуватися єдиний дорожній збір, який власники транспортних засобів зможуть заплатити або за допомогою системи передоплати, або шляхом щомісячних відрахувань.

Сума дорожнього збору залежатиме від кількості пройдених кілометрів і від ступеня шкоди, що автомобіль завдає навколишньому середовищу, розповіла В. Булк в інтерв'ю газеті Welt am Sonntag. Доходи від зборів будуть перераховуватися в бюджет країн, по дорогах яких проїхав автомобіль.

Єврокомісія розраховує на досягнення домовленості з цього питання між державами — членами ЄС до кінця 2019 року.