Закон і Бізнес


Паспортний контроль


№13 (1311) 01.04—07.04.2017
6014

Представники влади, схоже, всерйоз взялись за боротьбу із українцями, які мають громадянство інших держав. Своє слово вирішив сказати і Кабмін. Щоправда завуальовано.


Як повідомляв «ЗіБ», Президент підготував законопроект «Про громадянство України» щодо реалізації права змінити громадянство» (№6175), відповідно до якого особи, які мають подвійне громадянство можуть втратити український паспорт.

А на цьому тижні Кабмін подав до парламенту «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо уточнення окремих положень)» (№6227). Хоча це ніяк не відображено в назві, ця ініціатива також спрямована на боротьбу з особами, які мають ще одне крім українського громадянство.

Так, проектом передбачено, що для участі у конкурсі на посаду державного службовця, особі необхідно буде подати заяву «в якій повідомляє про відсутність у неї громадянства іноземної держави».

Крім цього пропонується розширити підстави припинення державної служби, вказавши, що такі наслідки наставатимуть у разі «наявності або набуття під час проходження державної служби громадянства іноземної держави».

При цьому увагу привертає той факт, що автори ініціативи не акцентують увагу саме на цих змінах. А це, очевидно, підвищує шанси на їхнє ухвалення «пакетом» з іншими.