Закон і Бізнес


Кількість договорів емфітевзису подвоюється щороку, – експерт


24.03.2017 18:19
5116

Договори емфітевзису землі стають дедалі популярнішими. Водночас такі договори містять суттєвий недолік і можуть бути вигідні не всім.


Як повідомляє кореспондент видання «Закон і Бізнес», про це сьогодні розповів член ради асоціації «Земельна спілка України» Сергій Біленко під час практичного семінару «Правовий захист суб’єктів землекористування: землеустрій, кадастр, грошова оцінка, судова практика», організованого спільно OLEH RACHUK LAW FIRM.

«Розмови про те, чи буде у нас відкритий ринок землі, чи ні, триватимуть ще досить багато років. В найближчому майбутньому мораторій знято не буде», – припустив С.Біленко.

За його словами, у деяких випадках орендарю потрібні гарантії того, що договір не буде розірваний. При цьому, пояснив експерт, в договори оренди суттєво зарегульовані законодавством і містять багато зобов’язань. А тому маючи бажання орендодавець може його розірвати. В тому числі і в судовому порядку.

Водночас договір емфітевзису мало регулюються і особливості їх укладання — справа сторін. Як наслідок, повідомив С.Біленко, за даними Мін’юсту кількість договорів емфітевзису щороку подвоюється. Але експерт нагадав, емфітевзис не вигідний тим, хто хоче, отримавши право розпоряджання ділянкою, здати її в оренду третім особам. Цього такі договори не передбачають. Крім цього ще не сформована судова практика щодо таких договорів.

Закон і Бізнес