Закон і Бізнес


Колапс наближається…

ВРП має переломити критичну кадрову ситуацію, виникнення якої допустили політики


№12 (1310) 25.03—31.03.2017
Ігор ЗАВАЛЬНЮК, суддя Одеського окружного адмінсуду
7197
7197

Недавно відбувся позачерговий XIV з’їзд суддів України. На жаль, суддівське середовище не змогло вплинути на ситуацію, котра склалася. Форум укотре довів, що судова влада має висококваліфіковані кадри, але вони стали заручниками політичної гри. Прикро. Адже страждають від цього насамперед прості громадяни.


Так, ні для кого не є таємницею, що в Україні 1188 суддів-«п’ятирічок» залишаються без повноважень. Отримуючи заробітну плату, вони з незалежних від них причин не можуть виконувати свої функції. Також загальновідомим є й той факт, що понад 2000 суддів не можуть вершити судочинство, оскільки досягли пенсійного віку, що унеможливлює заняття професійною діяльністю. Вказана ситуація призводить до повного колапсу, оскільки реальне навантаження на тих, хто ще працює, збільшується. Це позначається на ефективності судочинства, позбавляє громадян права на належний та, найголовніше, своєчасний захист порушених прав.

Судді неодноразово ставили перед Президентом, Верховною Радою та Урядом питання щодо необхідності вжиття заходів до якнайшвидшого заповнення вакантних посад, обрання безстроково тих, у кого закінчився 5-річний строк призначення на посаду, тощо.

Нині 9 установ в Україні не мають жодного судді, який може здійснювати правосуддя. Звичайно, Державна судова адміністрація, Рада суддів, Вища кваліфікаційна комісія суддів та Вища рада правосуддя роблять усе можливе для належного вирішення зазначеного питання. Проте кадровому колапсу, що наближається, ніхто не зміг запобігти.

Новостворена ВРП є новим органом, має великі повноваження. Тож судова влада України в умовах сьогодення позбавлена політичного впливу. Це дає можливість указаному органу ефективно забезпечити проведення судової реформи відповідно до європейських стандартів, що так необхідно нашій країні.

Переконаний, що саме Рада має зняти напруження в суспільстві, змінити критичну кадрову ситуацію, виникнення якої допустили політики, та відновити повноцінну діяльність судової влади в державі.

На з’їзді було обрано лише 4 члени ВРП. Дві посади в цьому колегіальному органі від суддівської спільноти залишилися вакантними. У роботі з’їзду оголошено перерву для висування нових кандидатур у члени Ради, які не були включеними до бюлетеня для таємного голосування раніше.

Вважаю, що саме формування новоствореного конституційного органу, делегування до нього висококваліфікованих осіб є першочерговим завданням сьогодення. Адже повністю укомплектована Рада зможе запрацювати на повну силу та вирішити нагальні питання стосовно кадрового наповнення суддівського корпусу.