Закон і Бізнес


Примушування до процесу


Немає підстав повертати скарги на бездіяльність, яка полягає в неповерненні тимчасово вилученого майна, з підстав пропущеного строку звернення.

№12 (1310) 25.03—31.03.2017
43152

КПК не передбачає оскарження абстрактної бездіяльності, яка призводить до «неналежного досудового розслідування». Такий висновок зробив ВСС в узагальненні №9-49/0/4-17, текст якого друкує «Закон і Бізнес»


Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Узагальнення

Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування *

12 січня 2017 року                  м.Київ                        №9-49/0/4-17

(* Затверджено зборами суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ 23.12.2016.)

Вступ

Кримінальний процесуальний кодекс запровадив новий порівняно з раніше діючим інститут — оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого, прокурора під час досудового розслідування. Перелік відповідних рішень, дій чи бездіяльності, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, встановлено ст.303 КПК. Крім того, КПК визначає порядок та умови розгляду окремих скарг і в гл.26 регламентує повноваження слідчого судді, які можуть бути ним реалізовані за результатами такого розгляду. Водночас окремі процесуальні аспекти регламентовані недостатньо чітко, а в окремих випадках недосконало сформульовано норми, які регулюють порядок учинення дій та прийняття рішень, фактичне недотримання якого і призводить до звернення осіб з відповідними скаргами. Наведене зумовлює виникнення проблем судової практики, які в основному спричиняють неоднакове та, відповідно, у певних випадках неправильне застосування положень процесуального законодавства і неналежне вирішення питань, які вносяться на розгляд слідчого судді.

При цьому з огляду на важливість таких питань для забезпечення виконання завдань кримінального провадження і беручи до уваги доволі велику кількість скарг, які розглядаються слідчими суддями, нагальним є питання забезпечення однакового та правильного застосування норм процесуального законодавства, які регулюють аспекти реалізації у цій сфері повноважень слідчого судді щодо контролю за дотриманням прав і свобод осіб у кримінальному провадженні.

За даними Державної судової адміністрації, протягом 2015 року до місцевих судів надійшло 547,3 тис. клопотань, скарг, які розглядаються слідчим суддею під час досудового розслідування, що на 17,1% більше порівняно з 2014 роком, із них — 45,1 тис., або 8,2%, — скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування. 

З повним текстом узагальнення можна ознайомитись на нашому сайті.