Закон і Бізнес


Ставка на пониження


№12 (1310) 25.03—31.03.2017
6323

Запропонований альтернативний варіант податкової реформи: знизити податки на прибуток підприємств та на доходи фізосіб, відмінити оподаткування пенсій і скасувати військовий збір.


В парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо проведення податкової реформи та підвищення інвестиційної привабливості України» (№6201).

Зокрема, запропоновано з 1 січня 2018 року знизити ставку податку на прибуток підприємств  з 18% до 15%, з метою виходу суб’єктів господарювання з «тіні» та збільшення податкових надходжень до бюджету.

Для суб'єктів індустрії програмної продукції, які застосовують спеціальний режим оподаткування встановлюється ставка податку в 5%. Передбачено запровадження тимчасового, з 1 січня 2018 року до 1 січня 2025 року, звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції.

Крім того, пропонується знизити базову ставку податку на доходи фізосіб з 18% до 15%, а для працівників суб’єкта індустрії програмної продукції – до 5%.

Звільняються від оподаткування страхові платежі роботодавців за договорами медстрахування працівників та членів їх сімей. Передбачено звільнити від оподаткування пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, скасувати військового збору тощо.