Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 11 (1309). Анонс публікацій


17.03.2017 12:14
3760

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 11 (1309). 18-24 березня 2017 року.


Судова влада та реформа

Найвищому органу суддівського самоврядування виявилося не під силу з першого разу обрати 6 членів Вищої ради правосуддя. Для делегування 4 законників до цього органу знадобилося провести вибори в два етапи. А от доукомплектування ВРП завдасть ще більших клопотів. І все це через рішення позачергового XIV з’їзду суддів вдатися до квотування та розділити кандидатів за «юрисдикційною ознакою». Подробиці читайте у статті «Загнані квотами».

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів розпочали давати служителям Феміди рекомендації для відряджень в інші суди того самого рівня. Як виявилося, на тимчасовий переїзд до деяких із них претендує більше кандидатів, ніж вакансій в установах. Тому члени ВККС зіставляли мотивацію претендентів і стан справ на нинішньому місці їх роботи. Подробиці читайте у статті «Знайти своє місто».

Малозначущі справи розглядатимуться за спрощеною процедурою, обґрунтування правових позицій та всі докази подаватимуться до розгляду справи по суті. За зловживання процесуальними правами передбачена відповідальність. Рішення касаційної інстанції не переглядатимуться, крім виняткових випадків, а єдність практики забезпечуватиметься по-новому. Такі основні новели, закладені в проекти нових процесуальних кодексів. Про це читайте у статті «Зміна форми та суті».

Вища рада правосуддя чи не щотижня звітує про відсторонення від посад суддів, які розглядали справи «активістів майдану». Це виправдовується нібито запитами суспільства, а насправді може призвести до підпорядкування судової влади, аж до її повного знищення. Детальніше у статті «Знищення під личиною очищення».

Судді належать до категорії професій, до яких постійно прикута увага суспільства, тому відчувають психологічний тиск. Протягом 2016 року на Одещині зафіксовано рекордну кількість фактів утручання в діяльність законників порівняно з іншими регіонами України. Подробиці у статті «Кричуще беззаконня».

 Судова та юридична практика

Якби Вищий адміністративний суд свого часу отримав «незалежність» від Верховного Суду України, вдалося б значно швидше досягти єдності практики. Мрія представників адмін’юстиції про стабільність правових позицій може здійснитися в стінах нової інституції — Касаційного адміністративного суду. Однак нині це лише здогади. А поки бажане не стало дійсним, «адміністративники» поділилися сокровенними думками. Подробиці у матеріалі «Адміністративні» зізнання».

Під час 110-ої пленарної сесії Венеціанська комісія розглянула питання про кримінальну відповідальність суддів за дії і рішення в рамках професійної діяльності. Тема досить гостра і злободенна для України. Висновок експертів ВК допоможе нарешті спрямувати дискусію, що триває вже третій рік, в європейське русло.  Детальніше — «Злочин починається з вини».

Використання новітніх інформаційних технологій дозволяє працівникам апарату не тільки виконувати локальні завдання, а й спільними зусиллями вирішувати більш широкий спектр завдань. Зокрема, у судовій системі використовують різного роду номери та штрих-коди. Спробуймо розібратися, що таке номер справи і навіщо він потрібен? Про це читайте у статті «Мовою цифр».

В Апеляційному суді м.Києва для відвідувачів запроваджено систему електронного керування чергою. Це має покращити взаємодію громади та судової влади, вдосконалити умови перебування в установі, а також мінімізувати кількість документів та процедурних дій. Детальніше у матеріалі «Перший серед інших».

 Держава

Формуючи бази даних, поліція має право збирати, крім іншого, біометричні дані українців — відбитки пальців та зразки ДНК. На переконання уповноваженого Верховної Ради з прав людини, такі дії правоохоронців обмежують права громадян і суперечать позиції Європейського суду з прав людини. Хоча представники поліції, напевне, наполягатимуть, що, з точки зору Конституції, проблем немає.   Подробиці у статті «Відкритий код».

Чи варто писати заяву на працівника про корупцію або шахрайство, які докази долучати і як їх збирати? Відповіді на ці питання може дати тільки кваліфікований адвокат. Однак передусім на підприємстві має бути створена ефективна система виявлення та мінімізації ризиків, зокрема можливого розкрадання всередині компанії. Про це читайте у матеріалі «Стережися шахрая».

Сьогодні моряки є однією з найчисельніших груп трудових мігрантів. Та й з боку закордонних судновласників спостерігається тенденція до збільшення попиту на працю саме громадян України. Проте питання щодо оподаткування доходів моряків, працевлаштованих на суднах іноземних власників, залишається відкритим і не втрачає практичного значення вже не один рік. Детальніше — «На хвилях оподаткування».

Адвокатура

Учасники VІ всеукраїнського форуму Асоціації адвокатів України з цивільного права та процесу «Київська весна» намагалися знайти відповідь на питання, які зміни в законодавстві привели б до збереження фінансів і часу держави та клієнтів. Подробиці читайте у статті «Перспектива у русі».

Закон і Бізнес