Закон і Бізнес


ВР прийняла зміни до КПК, проти яких виступали адвокати


16.03.2017 13:38
131688

ВР прийняла зміни до КПК, серед яких: збільшення строку досудового розслідування та максимально допустимого строку тримання під вартою, публікація повісток про виклик у ЗМІ та розширення підстав для заочного засудження.


Ідеться про проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження) №5610, передає «Закон і Бізнес».

23 лютого документ був прийнятий за основу, що викликало негативну реакцію адвокатської спільноти.

«Парламенту настійливо пропонується переписати новий Кримінальний процесуальний кодекс в редакції КПК 1960 року. Ключова відмінність між ними — це гарантії прав громадян на захист та особиста свобода, які поважаються у демократичних правових країнах і є деклараціями у країнах поліцейських. Навіть побіжний юридичний аналіз засвідчить невідповідність змісту обох законопроектів Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася ще 1997 року», — говорилося у зверненні Національної асоціації адвокатів України до Верховної Ради.

Екс-перший заступник глави АП Андрій Портнов  також назвав 6 положень цього Закону, які порушують права людини. «Це закон про тотальний наступ на права і свободи громадян і залякування всього ділового населення країни. Кожен, хто стане політичним або бізнес-заручником влади, більше не зможе ні заперечити, ні оскаржити їх дій», — зазначив він.

Закон і Бізнес