Закон і Бізнес


Проект нового Трудового кодексу схвалив профільний комітет ВР

Юрист розповіла, що зміниться у трудових відносинах


Порівняльна таблиця до другого читання проекту нового Трудового кодексу. Для перегляду натисніть на зображення.

16.03.2017 10:45
16434

Комітет ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував Верховній Раді України прийняти проект Трудового кодексу України від 27.12.2014 №1658 у другому читанні і в цілому.


Таке рішення було прийнято профільним парламентським комітетом на останньому засіданні, яке завершилося ввечері, 15 березня, повідомила виданню «Закон і Бізнес» радник АО «Спенсер і Кауфманн» Тетяна Іванович, яка входила до складу робочої групи при комітеті, що займалася доопрацюванням проекту з травня 2016 року.

За майже рік роботи було проведено 32 засідання групи і розглянуто близько 2 тисяч запропонованих поправок. Втім, фінальна версія документа все ж відрізняється від варіанту, узгодженого робочою групою, що, на думку експерта, можна пояснити проведеною урядом соціальною реформою, яка змінила систему оплати праці, в т.ч. встановила мінімальну зарплату в розмірі 3200 грн.

Юрист розповіла, що в підготовленому до другого читання проекті закладені певні зміни, зокрема, порядку оформлення трудових відносин, розподілу робочого часу, підстав для притягнення до матеріальної відповідальності, припинення трудових відносин.

Зокрема, проектом пропонується скасувати таку форму трудового договору як трудовий контракт. Передбачається, що з усіма працівниками буде укладатися трудовий договір, який буде містити істотні умови.

Де-факто існуючий сьогодні у керівника ненормований робочий день повинен буде оплачуватися як понаднормова робота. Паралельно вводиться можливість встановлення режиму гнучкого робочого часу. «Це, з одного боку, дає керівникам певну свободу, з іншого - покладає додаткову відповідальність, вважає Т.Івановіч. - Однак, в цілому виглядає цілком розумним, так як, керівник - особа, з підвищеною відповідальністю, відтак, наявність навичок планування часу - одна з її основних потреб».

У питанні припинення трудових відносин з керівником також з'являються окремі нюанси. Чинний КЗпП України (частина 5 статті 41) передбачає, що трудовий договір з ініціативи власника може бути припинений у зв'язку з припиненням повноважень посадових осіб. У новому ТК дана норма буде деталізована: керівника можна буде звільнити за рішенням вищого органу управління або наглядової ради роботодавця про припинення повноважень глави і членів наглядової ради і / або виконавчого органу. Існуюча сьогодні вихідна допомога в розмірі шести місячних заробітних плат (стаття 44 КЗпП України) скасовується.

З урахуванням очікуваних змін, юридичним особам доведеться уважно проаналізувати діючі контракти з керівниками і привести їх у відповідність до вимог нового Трудового кодексу, зазначила юрист. Зокрема - переглянути істотні умови (додати трудову функцію, підстави для укладення трудового договору), а також грамотно прописати режим гнучкого робочого часу. «Очевидно, що через установлення матеріальної відповідальності керівників за незаконні звільнення, також доведеться посилити підтримку в супроводі трудових спорів», - прогнозує Т.Івановіч.

В цілому, на її думку, оскільки в проекті було враховано більшість рекомендацій Міжнародної організації праці, закріплені положення на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, прийняття нового Трудового кодексу (робота над яким ведеться 17 років) дозволить більш гнучко регулювати трудові відносини, що дозволить дотримуватися балансу інтересів працівників і роботодавців. А це, в свою чергу, є позитивним сигналом для іноземного інвестора.

Закон і Бізнес