Закон і Бізнес


Не все просто


№11 (1309) 18.03—24.03.2017
4667

Мінекономрозвитку розробило 4 законопроекти, які мають спростити ведення бізнесу та поліпшити інвестиційний клімат. Зміни стосуються захисту прав акціонерів, забезпечення виконання контрактів, альтернативного вирішення спорів, реєстрації бізнесу тощо.


Зокрема, передбачається спрощення реєстрації нової юридичної особи платником податку на додану вартість, надання бізнесу можливості працювати без печаток. Також пропонується спростити отримання дозволів на будівництво, зокрема скасувати норми про пайову участь в інфраструктурі населеного пункту та вимоги отримання вихідних даних у Держслужби з надзвичайних ситуацій. Натомість з’являється вимога про обов’язкову вищу освіту в архітектора.

У сфері правочинів з нерухомістю виключається можливість безпідставного витребування експертної грошової оцінки земельної ділянки під час нотаріального посвідчення договорів про її відчуження.

Також пропонується спростити процедуру кредитування бізнесу. Зокрема, запровадити інститут довірчої власності (коли право власності на конкретний об’єкт зберігається за позикодавцем) як способу страхування зобов’язань перед банками та підвищити доступність інформації про доброчесність позичальників.

Втім, як показує практика, у наших умовах спрощення умов ведення бізнесу часто дає зворотний ефект.