Закон і Бізнес


У ДРС розповіли, по кому хочуть «ударити» обов’язковими РРО


13.03.2017 14:01
5478

«Безліч недорогих моделей, скажімо, тих же фенів, годинників, окулярів, колясок, успішно реалізуються на ринках, природно, виключно за готівку. Ось на такий товар і готується основний удар».


Про це йдеться у повідомленні прес-служби Державної регуляторної служби, передає «Закон і Бізнес».

У ДРС відбулося обговорення проекту постанови КМУ «Про затвердження Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій та внесення змін до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів.

 На думку Мінекономіки, цей документ має сприяти подальшій детінізації малого бізнесу, який, користуючись спрощеною системою оподаткування, торгує неврахованою і контрабандною продукцією.

З проектом постанови КМУ та супровідними матеріалами до нього можна ознайомитись тут.

Документ стосується суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Для них хочуть запровадити обов’язкове застосування РРО під час реалізації таких товарів. Це нововведення поширюється і на підприємців, які користуються спрощеною системою оподаткування, незалежно від обраної ними групи єдиного податку й обсягу річного доходу.

Визначальною умовою для застосовування РРО є реалізація відповідного виду товарів, а саме — технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

У додатку до проекту постанови зазначено список товарів, які не можна буде продавати без касових апаратів. У цьому переліку – кілька десятків позицій, починаючи від класичної електроніки та побутової техніки і закінчуючи такою «дрібницею» як ваги, праски, фени, годинник, електробритви, ігрові приставки, окуляри, дитячі візки, настільнi або кiмнатнi ігри, включаючи столи для гри у пiнбол тощо.

Зрозуміло, що більшість дорогої і складної техніки і так продається в магазинах, з проведенням операції через касовий апарат, видачею покупцеві чека та гарантійного талона.

«Але безліч недорогих моделей, скажімо, тих же фенів, годинників, окулярів, колясок, успішно реалізуються на ринках, природно, виключно за готівку. Ось на такий товар і готується основний удар», — говориться у повідомленні прес-служби ДРС.

Голова Служби Ксенія Ляпіна зазначила, що рішення про погодження цього документу ДРС прийматиме з урахуванням думки усіх учасників ринку.

«Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій має бути точковим і обґрунтованим, а також сконцентрованим на переліку найбільш ризикових товарів за чітко визначеними критеріями», — зазначила вона.

Більше про те, як використання РРО ускладнить життя продавцям побутової техніки читайте у статті «Невільники каси».

Закон і Бізнес