Закон і Бізнес


Оприлюднені критерії оцінки дотримання верховенства права


13.03.2017 11:58
14474

Оприлюднений переклад контрольного списку запитань для оцінки дотримання верховенства права, прийнятий Європейською комісією «За демократію через право» на 106-му пленарному засіданні.


Для ознайомлення з документом перейдіть за посиланням. Оригінал дослідження (англійською) можна переглянути тут.

Документ складається з трьох частин. У вступній частині роз'яснюється мета і предмет доповіді, а потім розкривається взаємозв'язок між верховенством права, з одного боку, і демократією та правами людини – з іншого («верховенство права у сприятливому середовищі»).

Друга частина є основою контрольного списку питань. Вона розкриває різні аспекти верховенства права, визначені в доповіді від 2011 р.: законність; правова визначеність; запобігання зловживання владою; рівність перед законом, недискримінація та доступ до правосуддя.

В останньому розділі наводяться два приклади посягань на верховенство права (пов'язаних з корупцією і конфліктом інтересів, а також зі збором інформації і стеженням).

У третій частині перераховуються найбільш важливі норми обов'язкового та рекомендаційного характеру, що стосуються питання про верховенство права.

Цей контрольний список питань обговорювалося на Підкомісії з верховенства права 17 грудня 2015 р. і 10 березня 2016 р. і був схвалений Венеціанською комісією на її 106-му пленарному засіданні (Венеція, 11-12 березня 2016 р.).

Закон і Бізнес