Закон і Бізнес


Податок на отриману у 2016 році спадщину потрібно сплатити до 1 серпня, — ДФС


10.03.2017 17:07
8542

При отриманні спадщини родичами першого ступеня споріднення, вона оподатковується за нульовою ставкою. Інші громадяни мають сплатити 5% податку. Сплатити податки за результатами 2016 року необхідно до 1 серпня 2017.


Про це розповів директор департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк, передає «Закон і Бізнес».

За його словами, при оподаткуванні успадкованого майна передбачено три види ставок для податку на доходи фізичних осіб – нульова, 5% та 18%.

При отриманні спадщини членами родини першого ступеня споріднення незалежно від того, що було успадковане, вона оподатковується за нульовою ставкою. Інші громадяни мають сплатити 5-відсотковий податок за будь-яке майно, успадковане (або подароване) від резидентів України.

Якщо у минулому році резидент отримав спадщину від нерезидента, то йому доведеться сплатити ставку податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків. Така ж ставка застосовується і у випадку, якщо нерезидент отримав спадщину на території України.

«Окрім податку на доходи фізичних осіб, громадяни зобов’язані сплатити військовий збір, який складає 1,5 відсотка від вартості успадкованого (подарованого) майна. Виняток складають лише особи, які отримали доходи у вигляді коштів, майна, майнових або немайнових прав, які оподатковуються за нульовою ставкою. До речі, відповідно до норм Податкового кодексу, подарунки оподатковуються у такий же спосіб, як і спадщина», – зазначили у ДФС.

За словами директора департаменту податків і зборів з фізичних осіб, при сплаті податку варто врахувати кілька нюансів.

По-перше, якщо спадкоємцем є нерезидент, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір мають бути сплачені до нотаріального оформлення об’єктів спадкування, при цьому декларація не подається. Оскільки в інакшому випадку нотаріус не видає свідоцтво про право успадкування.

По-друге, у випадку переходу до спадкоємця права на отримання страхових виплат страхова компанія є податковим агентом, а тому людям, які успадкували такі виплати, подавати декларацію не потрібно.

По-третє, якщо спадкоємець-резидент самостійно, до нотаріального оформлення об’єктів успадкування, сплатив податок (збір), йому також не потрібно подавати декларацію. Крім того, не повинні подавати декларацію спадкоємці при отриманні спадщини від спадкодавців, які є членами родини першого ступеня споріднення.

Сплатити податкові зобов’язання за результатами 2016 року необхідно до 1 серпня цього року.

Закон і Бізнес