Закон і Бізнес


Оприлюднені проекти нових ЦПК, ГПК та КАС


10.03.2017 10:55
385972

Радою з питань судової реформи розроблені проекти змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства. Ці зміни необхідні для роботи нового Верховного Суду.


Відповідні проекти оприлюднила Рада з питань судової реформи при Президентові України, передає «Закон і Бізнес».

Проекти доступні за посиланнями:

- Господарський процесуальний кодекс

 - Цивільний процесуальний кодекс

-  Кодекс адміністративного судочинства

Як зазначають в Раді з питань судової реформи, змінами встановлюється чітке розмежування юрисдикції судів різних спеціалізацій (адміністративних, господарських і загальних), запровадження ефективних механізмів запобігання зловживанню процесуальними правами, дотримання стадійності судового процесу й розумних строків судового розгляду, розширення та посилення ролі альтернативних способів вирішення спорів, вирішення питання групових (або «класових») позовів та інші питання, які дозволять зменшити навантаження на судову систему.

Також в рамках внесення змін до процесуального законодавства вирішується питання практичного впровадження принципів рівності, гласності, змагальності, а також принципів правової визначеності та остаточності судових рішень, в тому числі вдосконалення процедури перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами та передачі справи на новий розгляд касаційною інстанцією.

Окремого врегульвання потребує питання впровадження системи електронного правосуддя, що дозволить відійти в суді від паперового обігу, натомість, забезпечить можливість швидкого отримання користувачами необхідної інформації та надасть можливість обміну електронними документами між суддями та апаратом суду,  між судом та користувачами тощо, а також забезпечить надійне та безпечне діловодство.

Як раніше повідомляв координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов, проекти змін до процесуального законодавства Рада планує затвердити на засіданні наступного тижня. Також він не виключає, що ВР може проголосувати зміни до процесуального законодавства і до кінця весни.

Закон і Бізнес