Закон і Бізнес


«Жахливо білий» для Альбіону


Очікується, що найближчим часом чоловічу компанію ВС поповнять представниці прекрасної статі.

№10 (1308) 11.03—17.03.2017
5272

Верховний суд країни оголосив, що шукає трьох нових законників, які змогли б «підвищити різноманітність» служителів Феміди у найвищій судовій інстанції Сполученого Королівства.


За даними The Guardian, нині колегія верховних суддів складається з 11 чоловік. При цьому 10 із них — білі чоловіки, які здебільшого здобули приватну освіту. Проте голова установи лорд-суддя Девід Нойбергер заявив, що він і його колеги мають намір виправити ситуацію. «Ми шукаємо (нових суддів), щоб суд став різноманітнішим», — сказав він.

Сам Д.Нойбергер, а також лорд-суддя Ентоні Кларк підуть на пенсію у вересні цього року. Наступного року очікується відставка ще двох служителів Феміди. Крім того, потрібна заміна судді Роджеру Тоулсону, котрий пішов на пенсію у 2016-му.

Газета повідомляє, що можливими кандидатами на нові посади стануть леді-суддя Гізер Галлет, яка головувала на дізнанні у справі про теракти 7 липня 2005 року в Лондоні. Також вакантні посади можуть обійняти представниця апеляційного суду Елізабет Гростер і член Високого суду Рубіндером Сінгх.

Крім того, з метою розширити список кандидатів Верховний суд зв’язався з різними організаціями, що надають послуги «неформатних» адвокатів: Асоціацією чорних соліситорів і Асоціацією жінок-адвокатів. Також передбачається, що керівництво установи розглядатиме заявки на неповний робочий день.

«У нас фантастично різноманітне суспільство, тому старші представники суддівського корпусу повинні бути відображенням цього самого суспільства, частиною якого ми є», — сказав президент юридичного співтовариства Великої Британії Роберт Борн.

З ним згоден і член британської Ради адвокатів Сем Мерсер, котрий займається питаннями рівності й різноманітності. На його думку, у суддів є реальна можливість змінити нинішній стан справ. «Судові органи повинні бути відображенням тих людей, для яких вони працюють. Аби мати більше законодавчої влади, у нас повинно бути більше жінок і представників етнічних меншин, особливо серед високопоставлених суддів», — пояснив він.

Разом з тим видання наводить статистику, яка показує, що в британських судах усе ж таки існує «різноманітність» у суддівському корпусі. Це найбільшим чином виявляється в трибуналах, в яких близько 45% суддів — жінки, а 10% є чорношкірими або представниками інших нацменшин.

Проте у вищих інстанціях ситуація докорінним чином відрізняється. Наприклад, в Апеляційному суді жінки становлять лише 23% від загальної кількості суддів (9 осіб). Крім того, серед 39 законників немає жодного представника етнічних меншин.

«Коли ви дивитеся на вищі судові інстанції, то вони виглядають жахливо чоловічими й жахливо білими», — додав С.Мерсер.

Це вже не вперше, коли у Сполученому Королівстві порушують питання про урізноманітнення суддівського корпусу країни. У 2010 році британський уряд опублікував доповідь, в якій мовилося, що надмірна однорідність служителів Феміди негативно позначається на доступності судової системи для різних верств населення.