Закон і Бізнес


Діаманти в пітьмі


№10 (1308) 11.03—17.03.2017
4608

Верховний суд Індії намагається вирішити долю величезного багатства, що зберігається в підвалах вішнуїтського храму в м.Тируванантапурам. Мова йде про скарби, вартість яких оцінюється в $22 млрд.


З одного боку, на них претендують нащадки раджів, котрі століттями накопичували золото і коштовне каміння. З другого — індуїсти та профспілка служителів храму.

«Коли відсунули гранітну плиту — за нею панував майже абсолютний морок. Його розбавляв лише слабкий промінь світла з дверного отвору. Коштовне каміння і золото просто лежали купами на вкритій пилом підлозі».

Так описав коштовності храму Падманабхасвамі один із членів спецкомісії, створеної ВС Індії для огляду скарбниці-калари, в якій раджі Траванкору, стародавнього князівства на території нинішнього штату Керала, століттями складували свої багатства.

Зараз Падманабхасвамі перебуває під цілодобовою охороною 200 поліцейських. Адже, за найскромнішими підрахунками, йдеться про цінності, співмірні з прибутковою частиною українського бюджету на цей рік.

Серед найбільш помітних експонатів із чистого золота — повнорозмірний трон, усипаний сотнями діамантів і іншим коштовним камінням, 800 кг монет, ланцюг завдовжки 5,5 м і золотий сніп вагою понад 0,5 т.