Закон і Бізнес


Реформа процесу


№10 (1308) 11.03—17.03.2017
12457

Проекти змін до процесуального законодавства Рада з питань судової реформи планує затвердити на засіданні наступного тижня. Про це повідомив координатор ради, заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов.


Йдеться про проекти нової редакції ГПК, змін до ЦПК та КАС, а також до КПК та КУпАП щодо повноважень нового Верховного Суду.

На запитання «ЗіБ» О.Філатов уточнив, що відповідні закони, як очікується, парламент прийме до кінця поточної сесії (останній пленарний тиждень закінчується 14 липня). При цьому, за його словами, «якогось розриву» в роботі ВС не буде. Нагадаємо, Верховний Суд може почати роботу після внесення відповідних змін до процесуальних кодексів. Водночас, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков зазначав, що новий Верховний Суд, як очікується, може бути створений вже до кінця травня.

О.Філатов пояснив, що після обрання суддів певного часу потребуватиме організація роботи ВС. Також він не виключає, що ВР може проголосувати зміни до процесуального законодавства і до кінця весни.

Серед основних змін посадовець назвав обмеження підстав для перегляду ВС рішень касаційної інстанції: лише через рішення ЄСПЛ, або коли КС визнав закон неконституційним. Також буде обмежено перегляд рішень касаційних судами, зокрема в малозначимих справах.

Судову практику формуватимуть колегії, палати касаційних судів, самі суди та Велика палата ВС.

Крім того, один з принципів процесуального законодавства, що закладається, — спеціалізація. «Спеціалізація - одна з основних засад якісного правосуддя», — зазначив заступник голови АП.