Закон і Бізнес


Кому користь від МВФ?


№10 (1308) 11.03—17.03.2017
5723

Депутати пропонують розірвати всі угоди з Міжнародним валютним фондом і не повертати йому грошей допоки не буде проведено аудит ефективності використання вже отриманих кредитів.


В парламенті зареєстровано законопроект «Про встановлення мораторію на укладення меморандумів, договорів та угод з Міжнародним валютним фондом» (№6138).

Крім встановлення мораторію проектом пропонується доручити Кабміну в місячний строк звернутись до МВФ щодо розірвання чинних меморандумів, договорів та угод та припинення подальшої співпраці.

Також автори проекту пропонують заборонити виплати за чинними угодами з МВФ із держбюджету до проведення Рахунковою палатою аудиту ефективності використання отриманих коштів.

Метою документу його розробники визначили недопущення погіршення стану фінансової системи України «та соціального геноциду українського народу, сприяння викоріненню таких ганебних явищ, як олігархизація та політична корупція».

Крім того, нардепи вважають, що МВФ ставить дедалі жорсткіші вимоги для отримання чергової позики. Зокрема, в частині підвищення пенсійного віку, збільшення цін на енергоносії, продажу землі іноземцям тощо.