Закон і Бізнес


Відкритість конкурсу до ВС в Україні вражає, — експерт КМЄС


Старший радник з питань судової системи КМЄС Джон Каббон: «В Україні інтерв’ю кандидатів та досьє будуть у відкритому доступі для громадськості. І це вражає»

07.03.2017 12:05
5492

В Україні організація конкурсу на посади суддів Верховного Суду є більш продуманою, ніж в багатьох європейських країнах. А те, що інтерв’ю кандидатів та досьє будуть у відкритому, взагалі є безпрецедентним явищем.


Таку думку висловив старший радник з питань судової системи Консультативної місії Європейського союзу з реформування сектору цивільної безпеки України Джон Каббон під час Закарпатського регіонального судового форуму «Стандарти Ради Європи: нові повноваження органів судової влади України», передає «Закон і Бізнес».

За його словами, організація конкурсу на посади суддів Верховного Суду є більш продуманою, ніж в багатьох європейських країнах.

«Зазвичай, суддів просять лише вказати, чи були порушені кримінальні провадження і чи не проходили вони процедуру банкрутства», — зазначив він.

Також експерт зауважив на відкритості процедури проходження конкурсу. «В Україні інтерв’ю кандидатів та досьє будуть у відкритому доступі для громадськості. І це вражає», — поділився враженнями Джон Каббон.

На відкритості та необхідності роботи з громадськістю зауважили і судді-учасники обговорення.

Зокрема Людмила Волкова, суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України, вказала на те, що у порівнянні з країнами Європейського Союзу, присутність судової влади в Україні у соціальних мережах, зокрема у мережі Facebook, є доволі значною. Практично кожен суд вже має сторінки в Facebook, а судді є активними користувачами мережі. Водночас, зв'язок в мережі не може стати підставою для відводу судді.

Хоча присутність суддів у мережі Facebook  несе у собі немало викликів та вимагає продуманого та стриманого поводження, «соціальні мережі – чи не єдиний шлях говорити про те, що дійсно відбувається в судовій владі», — висловив переконання Олександр Сасевич, голова комітету з питань комунікації Ради суддів України.

«Якщо ви не будете комунікувати самі, комунікація здійснюватиметься за вас», — зазначила  модератор сесії Тетяна Суярко, суддя господарського суду Харківської області, член Ради суддів України. Вона порадила працювати над розробкою коротких відео-роликів, адже саме цей вид контенту наразі найбільше привертає увагу користувачів.