Закон і Бізнес


Суд зобов'язав МОН змінити вимоги для отримання вчених звань


07.03.2017 10:14
5838

ОАСК ухвалив рішення, що зобов’язує Міністерство освіти та науки змінити вимоги для отримання вчених звань професора та доцента. Зокрема вилучити вимогу обов’язкового 10-річного стажу та підтвердження знання англійської мови на рівні В2.


Як повідомляє прес-служба Кабміну, відповідне рішення № 826/11279/16 Окружний адміністративний суд м.Києва ухвалив 7 вересня 2016 року, передає «Закон і Бізнес».

Зокрема, постанова суду вимагає вилучити з Порядку присвоєння вчених звань пункти, що стосуються: обов’язкового 10-річного стажу для здобувачів звань, наявності трьох обов’язкових публікацій у виданнях, включених до наукометричних баз Scopus або WebofScience, та отримання сертифікату, що підтверджує рівень знання англійської мови на рівні В2.

Фактично, суд своїм рішенням вилучив вищезазначені пункти з вимог до отримання вчених звань. Проте МОН доповнило Наказ іншими пунктами.

Вимогу до кандидата «провадити навчальну діяльність не менш як 10 років на посаді асистента, викладача, старшого викладача, доцента (далі по тексту)» замінено вимогою «мати стаж роботи не менш як 10 років на посаді асистента, викладача, старшого викладача, доцента (далі по тексту)».

Вилучену судом вимогу про наявність у претендента на звання трьох публікацій у виданнях, включених до наукометричних баз Scopus або WebofScience,замінено на наявність двох аналогічних публікацій.

У новій редакції вимог на отримання вчених звань професора та доцента одержати звання зможуть кандидати, що на рівні В2 володіють однією з мов країн Європейського Союзу, мають на підтвердження відповідний сертифікат або диплом про вищу освіту за відповідним мовним профілем (наприклад, диплом магістра з німецької філології).

Вимога щодо володіння іноземною викладена в наступній редакції «звання присвоюється працівникам ВНЗ, які мають...сертифікат відповідно до Загальноєвропейської рекомендації з мовної освіти (на рівні не нижче В2) або кваліфікаційні документи, пов’язані з використанням іноземної мови».

Закон і Бізнес