Закон і Бізнес


Споряджені у відрядження

Відкомандированим володарям мантій навіть на курорті буде не до відпочинку


№9 (1307) 04.03—10.03.2017
МАРИНА ЗАКАБЛУК
18967

Вища кваліфікаційна комісія суддів розшукує 42 служителів Феміди, котрі погодилися б тимчасово попрацювати в установах, в яких виявлено надмірне навантаження або немає кому розглядати справи. Деякі кандидати вже кинули оком на суди, розташовані в курортних зонах. Однак відпочити там їм навряд чи вдасться.


Півроку достатньо

13 березня ВККС збирається розглянути питання відрядження володарів мантій до 13 судів: до 7 — у зв’язку з виявленням надмірного навантаження, а до 6 — через те, що в них не залишилося жодного служителя Феміди, який міг би розглядати справи.

Всього планується відкомандирувати на півроку 42 осіб. Хоча максимально можливий строк відрядження  становить один рік.

Державна судова адміністрація вважає, що за 6 місяців тимчасово переведеним удасться «врегулювати навантаження та забезпечити належні умови для доступу до правосуддя».

Водночас ВККС, визначаючи, який з претендентів гідний поїхати у відрядження, враховуватиме такі критерії: якість розгляду справ, суддівський стаж. Крім того, «кваліфікаційники» проаналізують й інформацію про стан здійснення правосуддя в установі, в якій володар мантії обіймає штатну посаду. Адже якщо відкомандирування законника до іншого суду може позначитися на роботі його колег (на них відчутно зросте навантаження), то, швидше за все, такому кандидату ВККС відмовить.

Про популярність

Як визначила ДСАУ, найскладніша кадрова ситуація спостерігається в 10 областях. При цьому в трьох з них потрібно рятувати не одну, а дві установи: у Львівській області — Бориславський міський суд та Жидачівський райсуд, на Сумщині — Буринський та Кролевецький райсуди, у Полтавському регіоні — Карлівський та Лохвицький райсуди.

Експерти прогнозують, що найбільшу популярність матимуть інституції, розташовані неподалік курортів або ж у мальовничих куточках країни (Бориславський міськсуд Львівської області, Яремчанський міськсуд Івано-Франківської області), а найменшу — розміщені за кілька десятків кілометрів від зони проведення АТО (Волноваський райсуд Донецької області, Сєвєродонецький міськсуд Луганської області).

Втім, деякі фахівці радять володарям мантій: перш ніж збиратися у відрядження, необхідно звернути увагу й на ту кількість справ, яку доведеться розглядати, та реально оцінити свої можливості.

Коли не до дозвілля

Так, м.Борислав відоме тим, що поряд з ним — населені пункти, в котрих можна оздоровитися, — Східниця та Трускавець. А цього року в Бориславі відкрили гірськолижний курорт. Звичайно, робота в такому місті приваблює претендентів на відкомандирування.

Водночас служителі Феміди повинні усвідомлювати, яке навантаження їх чекає. Так, нині в Бориславському міськсуді є 3 вакансії: перша з’явилася в липні 2013 року, друга — у вересні 2016-го, а в грудні — третя. У минулому році інституція розглянула 1387 справ. Відповідно до показників діяльності суду одному служителю Феміди довелося щомісяця слухати в середньому 116 справ. Це, звичайно, приблизна кількість. Адже суд проводив розрахунки з огляду на те, що на кінець 2016-го в інституції залишився працювати тільки один законник. Утім, торік справи розглядала більша кількість суддів: до вересня — троє, до грудня — двоє.

Зараз у Яремчанському міськсуді 3 вакансії (за штатом — теж 3 посади). Хоча згідно з показниками діяльності установи в 2016-му кожен служитель Феміди щомісяця ставив крапку у 18 справах, та знову ж таки потрібно звертати увагу на те, що ці дані приблизні. Адже всі обчислення проводилися з урахуванням того, що в суді працює троє законників.

У минулому році в Яремчанському міськсуді не впоралися з розглядом 451 справи, а з 1 січня 2017-го до інституції надходять нові матеріали. Тож відряджені можуть уявити, скільки справ одразу опиниться в їхньому провадженні.

Відтак, напевно, часу на відпочинок у них не знайдеться навіть у таких курортних містах.

Не тільки про комфорт, а й про навантаження

Розрахунки навантаження на одного володаря мантії в Буринському райсуді Сумської області теж проводилися з огляду на те, що в ньому працюють 4 законники (у середньому щомісяця один суддя вирішує 27 справ). Проте з 1.10.2016 в установі залишився один служитель Феміди. Тому навантаження на нього зросло щонайменше в 4 рази.

Чи не найбільшої кадрової допомоги, як вважають експерти, потребують Волноваський райсуд Донецької області та Сєвєродонецький міськсуд Луганської області. Так, у першому залишилося працювати двоє володарів мантій (штатна чисельність — 8 осіб). Тому до нього планується тимчасово перевести 6 суддів.

Що стосується другої установи, то в ній ситуація теж не проста. Розглядати справи в суді мали б 14 законників. Утім, як розповіла «ЗіБ» керівник апарату суду, в трьох служителів Феміди закінчився 5-річний термін повноважень, один відсторонений від посади, ще один переховується від органів досудового розслідування. Також у суді теоретично є 3 вакансії, але фактично — тільки 2. Річ у тім, що свого часу Вища рада правосуддя внесла подання Президентові щодо призначення на посаду в Сєвєродонецькому міськсуді Марії Шевченко. Однак глава держави так і не видав відповідного указу, тому, за законом, ВРП передала ці матеріали назад до ВККС. Цю кандидатку вже не призначать до цієї установи. Отже, виходить, що крісло, яке вона планувала зайняти, теж вільне.

Навантаження у Сєвєродонецькому міськсуді чи не найбільше: щомісяця одному законнику доводилося слухати приблизно 133 справи. Це за даними 2015-го. Що ж стосується минулого року, то на сайті установи є інформація про підсумки роботи за І півріччя 2016-го. Так, навантаження на володарів мантій значно зросло: у 156 справах кожного місяця ставив крапку один служитель Феміди. За словами керівника апарату, станом на 28.02.2017 в автоматизованій системі документообігу суду зареєстровано вже 2 тис. з гаком справ.

Тож, очевидно, тим, хто збирається погодитися на відрядження до того чи іншого суду, необхідно не тільки думати про те, в яких краях розташована установа, чи буде виділене тимчасове житло, забезпечено комфортні умови для роботи, а й оцінити власні можливості: чи під силу впоратися з усіма справами, які накопичилися в інституції. Втім, уже нині зрозуміло: відкомандированим володарям мантій навіть на курорті буде не до відпочинку.

З таблицею «Показники діяльності судів у 2016 році, до яких планується відрядити служителів Феміди» можна ознайомитись на нашому сайті.