Закон і Бізнес


Адвокатів умисно відсторонюють від участі у реформі, — НААУ


03.03.2017 12:43
3206

Національна асоціація адвокатів просить Президента не передавати до ВР проект змін до Закону про адвокатуру як першочерговий. На переконання адвокатів, проект зруйнує конституційні гарантії захисту прав громадян та позбавить незалежності адвокатів.


Про це ідеться у зверненні НААУ до Президента в зв'язку із спробою провести зміни до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», передає видання «Закон і Бізнес».

Рішенням Ради адвокатів України від 15 грудня 2016 року №288 текст законопроекту визнаний суттєво відмінним від того, над яким тривалий час працювала Робоча група РСУ разом з представниками НААУ.

За оцінкою адвокатів, погоджений робочою групою текст законопроекту повністю руйнує систему адвокатського самоврядування, створену у відповідності до чинного закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», та позбавляє самоврядування скоординованості та збалансованості.

Текст заяви був направлений 19 грудня 2016 року до Президента України Петра Порошенка, членів Ради з питань судової реформи та до Ради адвокатських і правничих товариств Європи (ССВЕ). На жаль, звернення української адвокатури та лист від найбільшої професійної організації адвокатів Європи не отримали належної реакції. Як зазначили в НААУ, жодної відповіді до Асоціації надіслано не було.

«Представництво адвокатури в робочій групі завжди було дискусійним питанням, яке вирішилося в абсолютно дискримінаційний щодо адвокатури спосіб. Якщо включенням 5 представників НААУ планувалося створити видимість врахування думки професійної спільноти, то після направлення від НААУ 145-ти сторінок поправок до тексту профільного закону стало зрозуміло, що пасивного схвалення готових рішень від адвокатури очікувати не варто. Тому її просто вирішили виключити з процесу роботи над профільним законом», — говориться у зверненні адвокатів.

Попри публічну вимогу НААУ переглянути схвалений робочою групою РСУ законопроект та позицію ССВЕ, яка закликала утриматися від проведення реформи адвокатури без консультацій з НААУ як її представником, які були доведені до кожного члена Ради з питань судової реформи, зараз документ готується до передачі на розгляд до Верховної Ради.

В Асоціації наголошують, що Рада з питань судової реформи при Президентові на фінальному етапі роботи над реформою адвокатури умисно проігнорувала вимогу професійної адвокатської спільноти і позбавила її не лише права участі в цій реформі, але навіть права бути ознайомленою із текстом змін до профільного законопроекту.

Останнім підтвердженням закритості цього процесу від адвокатури стало те, що повідомлення про передачу законопроекту до парламенту зроблено через фейсбук депутата Сергія Алексєєва, який є членом Ради з питань судової реформи, при цьому текст очікуваного законопроекту не опубліковано.

НААУ звертає увагу, що такими діями Рада створила законодавчі передумови для повернення адвокатури до залежного від держави слабкого інституту. За умов погіршення стану дотримання прав людини в України, спроб внесення репресивних змін до чинного Кримінального процесуального кодексу, розширення повноважень правоохоронних органів така реформа правосуддя, яку проводить Рада з питань судової реформи, матиме наслідком перетворення України на поліцейську державу.

З огляду на таку ситуацію, Національна асоціація адвокатів закликає Раду з питань судової реформи повернутися до розгляду проекту змін до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність », який розроблявся та обговорювався на засіданнях робочої групи та під час регіональних дискусій за участю адвокатської спільноти та виробити узгоджений документ, який сприятиме розвитку в Україні європейської адвокатури.

Закон і Бізнес