Закон і Бізнес


Судді-переселенці мають отримувати зарплату після спливу строку прикріплення, — РСУ


03.03.2017 12:05
4191

Строк прикріплення суддів з непідконтрольних територій до відповідних установ спливає 30 березня 2017 року. Однак в Раді суддів зазначають, що таких суддів не можна залишати без коштів для існування.


Як повідомляє кореспондент видання «Закон і Бізнес», відповідне рішення було сьогодні ухвалено Радою суддів України.

РСУ, спираючись на правову позицію Конституційного Суду стверджує, що матеріальне забезпечення судді після закінчення строку його повноважень, не є особистим привілеєм, а гарантованим засобом забезпечення незалежності працюючих суддів. Законодавством не встановлено поділу на тих хто отримує суддівську винагороду, і тих хто ні.

Зрештою судді були зараховані до штату інших установ не зі своєї волі, а на вимогу життєвих обставин. Разом з тим вони не були звільнені, у встановленому законом порядку, та зберігають статус судді.

У зв'язку з цим Рада суддів звертає увагу ДСАУ, що право на виплату суддівської винагороди у розмірі окладу зберігається за суддями:

- місцевих загальних судів Донецької області, прикріплених до Слов'янського міськрайонного суду Донецької області;

- місцевих загальних судів Луганської області, прикріплених до Рубіжанського міського суду Донецької області;

- судів АРК та міста Севастополя, прикріплених до Апеляційного суду Київської області, Господарського суду міста Києва та Господарського суду Київської області.

Крім того РСУ просить ДСАУ виплатити зазначеним суддям допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу.

Згідно рішення право на суддівську винагороду зберігається до звільнення у визначеному законом порядку, переведення чи відрядження до іншого суду або ж іншого вирішення правового забезпечення діяльності зазначених суддів.

Закон і Бізнес