Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 9 (1307). Анонс публікацій


03.03.2017 11:29
4468

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» N 9 (1307). 4-10 березня 2017 року.


Судова влада та реформа

Однією з підстав перегляду рішень Верховним Судом України є встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення нашою державою зобов’язань при розгляді конкретної справи. Як часто громадяни, маючи на руках вердикт Європейського суду з прав людини, йдуть з ним до ВСУ та які рішення приймає останній? Подробиці читайте у статті «Чого чекати після Євросуду».

Вища рада правосуддя продовжує вивчати справи претендентів на продовження суддівської кар’єри після попередніх 5 років роботи. І хоча більшості пощастило отримати позитивні вердикти колегіального органу, розгляд деяких матеріалів відклали. Подробиці читайте у статті «Стомилися без роботи».

Вища кваліфікаційна комісія суддів розшукує 42 служителів Феміди, котрі погодилися б тимчасово попрацювати в установах, в яких виявлено надмірне навантаження або немає кому розглядати справи. Деякі кандидати вже кинули оком на суди, розташовані в курортних зонах. Однак відпочити там їм навряд чи вдасться. Про це читайте у статті «Споряджені у відрядження».

Нарешті парламентарі почули претендентів на мантії, які за результатами третього добору були зараховані до резерву, та не встигли зайняти посади. Народні обранці пропонують дозволити кандидатам пройти спрощену процедуру добору. Таким чином, це врятує Феміду від кадрового колапсу. Про це читайте у матеріалі «Аргумент «резервістів».

Недавно Вища рада правосуддя передала Вищій кваліфікаційній комісії суддів не розглянуті до дня набрання чинності законом «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» матеріали про призначення на посади суддів уперше 75 осіб. Вони сподівалися, що незабаром одягнуть мантії, проте так і не дочекалися указу Президента. Про свою боротьбу за суддівську посаду «ЗіБ» розповіла помічник судді Вищого адміністративного суду, кандидат на посаду судді Вінницького міського суду Вінницької області Ольга ПРИМАК-БЕРЕЗОВСЬКА.

Суддя, котрий розглядав справу про притягнення до адміністративної відповідальності учасника «автомайдану», відзначив, що існувала практика позбавлення прав тих водіїв, які не приходили до суду. В іншому разі проблеми могли б виникнути в самих служителів Феміди. Як наслідок, у низці випадків законники опинялися між молотом і ковадло, коли будь-які дії могли призвести до порушення. Детальніше — «Не прийшов — не поїдеш».

Апеляційний суд Волинської області лідирує за якістю надання судових послуг. Таку оцінку озвучила голова Ради суддів Валентина Сімоненко, виступаючи на нараді, присвяченій підбиттю підсумків роботи судів Волинської області у 2016 році. Подробиці читайте у статті «Якість усупереч навантаженню».

Найбільш завантаженим судом в Україні виявився Печерський районний суд м.Києва. Що, власне, недивно. Але у чільній вісімці є один представник іншої юрисдикції — Господарський суд м.Києва. Деталі у статті «Що швидко робиться…».

 

Адвокатура

Перспектива повної адвокатської монополії на представництво інтересів у судах значно збільшила цінність свідоцтва про право на заняття професійною діяльністю. Мабуть, саме через це правники стали наполегливішими: одні — у прагненні отримати «корочку», інші — у пошуку можливих процесуальних зачіпок, аби не позбутись її. Скарги на рішення регіональних кваліфікаційно- дисциплінарних комісій традиційно розглядалися на черговому засіданні ВКДКА, яке цього разу проходило в Рівному.  Про це читайте у матеріалі «Коли позов стає оберегом».

Учасники круглого столу, організованого Асоціацію адвокатів України, учергове намагалися знайти способи боротьби із систематичними порушеннями прав адвокатів. У той же час у представників судової влади та правоохоронних органів своє бачення розв’язання проблеми. Подробиці у статті «Жертви системи».

Адвокатура вважає спроби змін Кримінального процесуального кодексу, передбачених законопроектом №5610, безпрецедентним наступом на європейські стандарти прав людини в Україні. Таку позицію Національної асоціації адвокатів під час робочої наради в Генеральній прокуратурі оприлюднила голова комітету кримінального права та процесу НААУ Анжеліка Сицько. Детальніше — «Наступ на євростандарти»

Законом «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» передбачено виключне право адвокатів на представництво особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. І для судів касаційної інстанції така норма діє з 1 січня цього року. Проаналізуємо, як ці нововведення реалізуються на практиці. Подробиці у статті «Представництво з винятками».

 

 

Судова практика

У зв’язку з нечітким законодавчим визначенням критеріїв справляння судового збору судді не завжди правильно застосовують норми закону. Узагальнення щодо цього питання зробив Львівський апеляційний адміністративний суд, проаналізувавши власні рішення та практику першої інстанції в окрузі. Подробиці  у статті «Плата за розгляд».

Досить тривалий час концепція бенефіціарної власності розглядалася в Україні виключно з позиції податкового та адміністративного права. Натомість у контексті спорів з іноземним елементом останнім часом спостерігається тенденція, за якої традиційне тлумачення терміна «бенефіціарний власник» виключно в контексті публічних правовідносин утратило актуальність. Подробиці у матеріалі «Бенефіціарна власність: свіжий погляд».

 

Юридична практика

Останнім часом в Україні зросла потреба в юридичному маркетингу. Однак помилковою є думка власників фірм про те, що залучення маркетолога — це «чарівна пігулка», яка за тиждень допоможе збільшити обсяги продажу при пасивній участі партнерів. Так вважає радник з комунікацій Асоціації правників України, партнер комунікаційної та маркетингової групи BeCentric Ірина ХИМЧАК, яка має понад 9 років досвіду у сфері корпоративних комунікацій у провідних українських та міжнародних юридичних фірмах. Окрім того, вона поділилася із «ЗіБ» думками про підходи, які необхідно використовувати власникам компаній для залучення нових клієнтів та втримання наявних.

У більшості громадян слово «рейдерство» асоціюється з групою озброєних осіб, які захопили підприємство й не пускають на об’єкт ні поліцію, ні робітників. Проте на цьому пізнання закінчуються, і мало хто задумується, з якою метою реалізується проект рейдерського захоплення та чи дійсно для цього потрібно тільки кілька десятків кремезних і озброєних чоловіків. Детальніше — «На Мін’юст надійся, або Чому в захисті від рейдерів не слід покладатися тільки на закон, сумлінність нотаріусів і реєстраторів».

 

Держава

Верховна Рада не підтримала проект, який мав обмежити повноваження силових відомств під час проведення обшуків, заборонивши їм з власної ініціативи вилучати техніку. Документ називали необхідним для вільного розвитку ІТ-сфери, хоча самі представники галузі до деяких змін ставилися скептично.  Подробиці у статті «Сервер до запитання».

Після того як податкова міліція втратила повноваження й допоки не буде створено фінансову поліцію, розслідуванням фінансових злочинів повинні займатися Національна поліція та Служба безпеки. Втім, влада намагатиметься відновити повноваження фіскалів-правоохоронців, а створення нового органу фінансових розслідувань усіляко затягує. Про це читайте у матеріалі «Аргументи та факти».

Закон і Бізнес