Закон і Бізнес


Конкурс до ВС: Голова Романюк та судді ВСУ не подали майнові декларації кандидатів


02.03.2017 18:14
19026

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, який бере участь у конкурсі на посаду судді Касаційного цивільного суду ВС, а також майже всі судді ВСУ не подали як претенденти декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, утім були допущені до конкурсу.


Процедура оформлення документів для участі в конкурсі, зокрема й необхідність подання такої декларації, визначена Умовами проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду (рішення ВККСУ від 07.11.2016 № 145/зп-16 із змінами).

Так, відповідно до пп. 6, 15 Умов, для участі у конкурсі кандидат на посаду судді у дату та час, визначені в процесі повідомлення, має особисто подати пакет документів, який включає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у порядку, встановленому законодавством про запобігання корупції.

Ця декларація за 2015 рік подається шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції та надання до Комісії посилання на відповідну інтернет-сторінку, розміщену в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Вказане посилання кандидат оформляє у друкованому вигляді на окремому аркуші, який має містити такі реквізити:

1) назву «Посилання на інтернет-сторінку, розміщену в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування для участі у конкурсі на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду»;

2) відповідне посилання на інтернет-сторінку;

3) прізвище, ім’я, по батькові кандидата, підпис (власноручний) та дату.

Згідно із ст. 45, 46 Закону «Про запобігання корупції» особа, яка претендує на зайняття посади судді ВС, до призначення має подати декларацію за минулий рік, у якій, крім інших відомостей, повинно бути вказано посаду, на яку вона претендує.

За даними офіційного веб-сайту Національного агентства з питань запобігання корупції  декларацію кандидата на посаду заповнили лише один кандидат з числа діючих суддів Верховного Суду України, а також судді інших судів. Щодо Я.Романюка та решти суддів, то на сайті Нацагентства наявні лише їх щорічні декларації, які подавалася до початку конкурсу.

Редакція газети «Закон і Бізнес» для роз’яснення ситуації щодо можливих порушень Закону «Про запобігання корупції» звернулася з інформаційним запитом до ВККС. Сайт Комісії, який містить сторінку запитань-відповідей з теми конкурсу, відповіді на це запитання, на жаль, не дає, оскільки фактично обмежується цитуванням відповідного пункту Умов, затверджених рішенням ВККС від 07.11.2016 № 145/зп-16.

Закон і Бізнес