Закон і Бізнес


Політики гальмують прийняття закону про фінполіцію


Народний депутат Тетяна Острікова: «Міністр фінансів нам пообіцяв, що цього тижня законопроект про СФР буде зареєстровано у Верховній Раді».

№9 (1307) 04.03—10.03.2017
4724

Проект закону про Службу фінансових розслідувань (фінансову поліцію) можуть внести до парламенту вже цього тижня. Однак процес може бути загальмований силовиками, які контролюються певними політичними силами.


«На засіданні комітету (з питань податкової і митної політики, — ред.) міністр фінансів нам пообіцяв, що цього тижня законопроект про СФР буде зареєстровано у Верховній Раді», — зазначила кореспонденту «ЗіБ» народний депутат Тетяна Острікова під час круглого столу «Податкова міліція: тривожне сьогодення – незрозуміле майбутнє?». Захід був організований Комітетом з податкового та митного права Асоціації правників України.

Щоправда, на уточнююче запитання народний депутат зазначила, що такий термін їй «видається неправдоподібним». Вона пояснила, що наразі проводяться закриті робочі обговорення проекту за участю уряду та правоохоронних органів. Для того щоб проект затвердив Кабмін необхідна підтримка більшості членів уряду, зокрема, міністра внутрішніх справ. Крім того, проект має бути погоджений із силовиками «які контролюються тими чи іншими політичними силами, і ці сили представлені в уряді».

Також, на думку Т.Острікової, на сьогоднішній день відсутня політична воля передати підслідність злочинів у сфері публічних фінансів у Генпрокуратури та Служби безпеки, керівників яких призначає президент. Відтак, вона побоюється, що навіть коли під тиском громадськості влада спроможеться цей проект внести у парламент, він «або буде завалений під час голосування, або в підсумку буде прийнятий в значно усіченому вигляді».

Тим часом, очевидно, влада намагатиметься внести зміни до Податкового кодексу щодо відновлення повноважень податкової міліції. Ймовірніше за все, в парламенті найближчим часом зареєструють відповідний проект, і вже на найближчому пленарному тижні спробують його проголосувати в цілому за скороченою процедурою.